Το Πεκίνο κατηγορεί για κατασκοπεία τον Αυστραλό συγγραφέα Γιάνγκ Χενγκτζούν που κρατείται από τον Ιανουάριο του 2019 στην Κίνα, μετά την επιστροφή του από ταξίδι στη Νέα Υόρκη.

 

Σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως την υπόθεσή του εξετάζει τώρα δικαστήριο του Πεκίνου. Ο 55χρονος μπλόγκερ είχε συλληφθεί από τις κινεζικές αρχές στο αεροδρόμιο της Γκουανγκτζού και από τότε δεν έχει δυνατότητα επικοινωνίας με την οικογένειά του. Η σύζυγός του παραμένει στην Κίνα.

 

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι στον Γιανγκ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία στις 7 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι οι κινεζικές αρχές σέβονται πλήρως τα δικαιώματά του. «Το Δεύτερο Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο του Πεκίνου καταχώρισε και αποδέχθηκε την υπόθεση όπως προβλέπεται από τον νόμο», πρόσθεσε ο Τζάο. Ο Γιανγκ, ήταν πρώην υπάλληλος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών

 

Η σύζυγός του Γιανγκ, Γιουάν Ξιαολιάνγκ, δήλωσε στο ABC πως νιώθει «αβοήθητη» από την στιγμή που άκουσε ότι απαγγέλθηκαν στον σύζυγό της κατηγορίες. O Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισαν είχε επαναλάβει κατά το παρελθόν πως οι κατηγορίες σε βάρος του Γιανγκ ήταν απολύτως αβάσιμες. 

 

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Γιανγκ έχει περάσει από περισσότερες από 300 ανακρίσεις και 30 επιθεωρητές, συχνά μέσα στη νύχτα. Πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα καταγγέλλουν πως ο Γιανγκ τοποθετήθηκε στην απομόνωση σε μία απόπειρα να τον «λυγίσουν»: χωρίς τηλέφωνο, χωρίς αλληλογραφία και χωρίς επισκέψεις δικηγόρων. 

 

«Του είπαν επανειλημμένως ότι είναι αντιμέτωπος με εκτέλεση, ότι η χώρα του τον έχει εγκαταλείψει και η οικογένεια και οι δικοί του τον έχουν προδώσει», μεταφέρουν οι ίδιες πηγές.  Ο συγγραφέας είχε πει σε μήνυμα του από την απομόνωση, τον περασμένο μήνα, ότι είναι αθώος και «δεν θα ομολογήσει ποτέ κάτι που δεν έχει κάνει».

 

Με πληροφορίες από Reuters και Guardian