Η Κίνα κατηγορεί για κατασκοπεία Αυστραλό συγγραφέα - Στην απομόνωση για μήνες και 300 ανακρίσεις

Η Κίνα κατηγορεί για κατασκοπεία Αυστραλό συγγραφέα - Στην απομόνωση για μήνες και 300 ανακρίσεις Facebook Twitter
0

Το Πεκίνο κατηγορεί για κατασκοπεία τον Αυστραλό συγγραφέα Γιάνγκ Χενγκτζούν που κρατείται από τον Ιανουάριο του 2019 στην Κίνα, μετά την επιστροφή του από ταξίδι στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως την υπόθεσή του εξετάζει τώρα δικαστήριο του Πεκίνου. Ο 55χρονος μπλόγκερ είχε συλληφθεί από τις κινεζικές αρχές στο αεροδρόμιο της Γκουανγκτζού και από τότε δεν έχει δυνατότητα επικοινωνίας με την οικογένειά του. Η σύζυγός του παραμένει στην Κίνα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι στον Γιανγκ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία στις 7 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι οι κινεζικές αρχές σέβονται πλήρως τα δικαιώματά του. «Το Δεύτερο Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο του Πεκίνου καταχώρισε και αποδέχθηκε την υπόθεση όπως προβλέπεται από τον νόμο», πρόσθεσε ο Τζάο. Ο Γιανγκ, ήταν πρώην υπάλληλος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών

Η σύζυγός του Γιανγκ, Γιουάν Ξιαολιάνγκ, δήλωσε στο ABC πως νιώθει «αβοήθητη» από την στιγμή που άκουσε ότι απαγγέλθηκαν στον σύζυγό της κατηγορίες. O Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισαν είχε επαναλάβει κατά το παρελθόν πως οι κατηγορίες σε βάρος του Γιανγκ ήταν απολύτως αβάσιμες. 

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Γιανγκ έχει περάσει από περισσότερες από 300 ανακρίσεις και 30 επιθεωρητές, συχνά μέσα στη νύχτα. Πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα καταγγέλλουν πως ο Γιανγκ τοποθετήθηκε στην απομόνωση σε μία απόπειρα να τον «λυγίσουν»: χωρίς τηλέφωνο, χωρίς αλληλογραφία και χωρίς επισκέψεις δικηγόρων. 

«Του είπαν επανειλημμένως ότι είναι αντιμέτωπος με εκτέλεση, ότι η χώρα του τον έχει εγκαταλείψει και η οικογένεια και οι δικοί του τον έχουν προδώσει», μεταφέρουν οι ίδιες πηγές.  Ο συγγραφέας είχε πει σε μήνυμα του από την απομόνωση, τον περασμένο μήνα, ότι είναι αθώος και «δεν θα ομολογήσει ποτέ κάτι που δεν έχει κάνει».

Με πληροφορίες από Reuters και Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ