Η Κέιτ Μπλάνσετ βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία για να συλλογιστούμε τα δεινά των προσφύγων

Η Κέιτ Μπλάνσετ βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία για να συλλογιστούμε τα δεινά των προσφύγων Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων προσφέρει μια ευκαιρία να συλλογιστούμε την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν εκείνοι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο κόσμος παλεύει με την αβεβαιότητα της πανδημίας, τόνισε η Κέιτ Μπλάνσετ

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τόνισε ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σήμερα, έρχεται σε μια εποχή «πρόκλησης και στοχασμού». 

«Αναγκαστήκαμε να έρθουμε με αντιμέτωποι με το πώς μοιάζει η αβεβαιότητα και βεβαίως αυτή είναι η κατάσταση στην οποία ζει η πλειονότητα των προσφύγων, κάθε χρόνο», δήλωσε στο Reuters η Μπλάνσετ.

«Υπάρχει κάποιου είδους ευκαιρία… να σκεφτούμε πώς έχουμε αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα και ίσως να μπούμε στη θέση των μητέρων και πατέρων και γιατρών και δικηγόρων οι οποίοι- χωρίς κανένα δικό τους λάθος- εκτοπίστηκαν και ζουν, συχνά για πάνω από 18-19 χρόνια, σε μια κατάσταση την οποία εμείς αντιμετωπίζουμε εδώ και 18 μήνες», συμπλήρωσε η ηθοποιός. 

Δυστυχώς, ακόμη και με τον κορωνοϊό, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σε όλο τον κόσμο, σημείωσε από την πλευρά της στην ίδια συνέντευξη η Τζίλιαν Τριγκς, βοηθός Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. 

«Αυτό για το οποίο προσπαθούμε να μιλήσουμε… είναι η υποστήριξη των χωρών υποδοχής για να μπορούν οι άνθρωποι να συμπεριληφθούν στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα παιδιά στο σχολείο, τα μέλη των οικογενειών στην εργασία, αλλά κυρίως σε αυτή την εποχή του κορωνοϊού, να έχουν πρόσβαση στην υγεία και τα εμβόλια», συμπλήρωσε η Τριγκς. 

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν από τα σπίτια τους εξαιτίας συγκρούσεων, διώξεων και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και έφτασε τα 82,4 εκατομμύρια στα τέλη του 2020, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. 

«Αυτοί οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι, που συχνά ξεχνάμε το ανθρώπινο πρόσωπο», σχολίασε η Κέιτ Μπλάνσετ. Στο πλαίσιο του ρόλου της στην Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, η ηθοποιός έχει ταξιδέψει στον Λίβανο, την Ιορδανία και το Μπαγκλαντές, ενώ μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προσφυγική κρίση των Ροχίγκια. 

«Πιστεύω ότι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή, γιατί μπορούμε να σκεφτούμε πραγματικά πώς μπορούμε συλλογικά να χτίσουμε έναν πιο ισχυρό, ασφαλή και ανθρώπινο κόσμο και ότι το να μην αποκλείει κανένα είναι μια υπεράνθρωπη δύναμη», κατέληξε η Κέιτ Μπλάνσετ. 


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ