Η κάθοδος του Στιβ Μπάνον

Η κάθοδος του Στιβ Μπάνον Facebook Twitter
EPA/JIM LO SCALZO
0

Λίγες ημέρες αφού δέχθηκε τη φραστική επίθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Στιβ Μπάνον παραιτήθηκε χθες από την προεδρία του ιστότοπου Breitbart, ένα ακόμη πλήγμα για έναν από τους πρωτεργάτες της εκλογικής νίκης του Ρεπουμπλικάνου επιχειρηματία.

Ο 64χρονος Μπάνον ανέλαβε εκτελεστικός πρόεδρος του ιστότοπου το 2012, μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Άντριου Μπράιτμπαρτ και συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση του ειδησεογραφικού ιστότοπου, ο οποίος πλέον είναι ο πιο δημοφιλής μεταξύ της ακραίας αμερικανικής δεξιάς.

«Ο Στιβ παραμένει σημαντικό μέρος της ιστορίας μας και θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για τη συνεισφορά του και για τα όσα μας βοήθησε να πετύχουμε», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Breitbart, Λάρι Σολόβ.

Πρόκειται για ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για τον Μπάνον, ο οποίος αναγκάστηκε τον Αύγουστο να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Τότε είχε επισημάνει ότι θέλει να εργαστεί εκτός Λευκού Οίκου στην ενίσχυση του κινήματος υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως μέσω του Breitbart.

Όμως η κατάσταση άλλαξε μετά την κυκλοφορία την προηγούμενη εβδομάδα του βιβλίου του Μάικλ Γουόλφ «Φωτιά και Οργή», που αφορά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και το πρώτο έτος της διακυβέρνησής του.

Ο Μπάνον, που θεωρήθηκε βασική πηγή των πληροφοριών του Γουόλφ, αναφέρει στο βιβλίο ότι ο γιος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, διέπραξε «προδοσία» όταν συναντήθηκε με μια Ρωσίδα δικηγόρο, η οποία θα του προσέφερε πληροφορίες βλαπτικές για τη Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ αντέδρασε στην κυκλοφορία του βιβλίου και κατηγόρησε τον Μπάνον ότι «έχασε το μυαλό του».

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος υποτίμησε τον ρόλο του πρώην συμβούλου του στην εκλογική του νίκη.

Ο Μπάνον, που διορίστηκε γενικός διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ τον Αύγουστο του 2016 εν μέσω κρίσης, διαδραμάτισε κατά γενική ομολογία αποφασιστικό ρόλο τους τρεις τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές.

Στα μέσα Αυγούστου του 2017 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του συμβούλου του Τραμπ και να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, όταν κατηγορήθηκε ότι τάσσεται υπέρ μια πολύ σκληρής γραμμής κατά των μειονοτήτων.

Στρατιωτικός, σύμβουλος επιχειρήσεων, παραγωγός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ο Μπάνον είναι μια ασυνήθιστη προσωπικότητα που ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τα μυστικά της πολιτικής από τον ίδιο τον Τραμπ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Μπάνον που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Γουόλφ, είχε εκτιμήσει ότι ο ιστότοπος Breitbart «θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο» να τον απομακρύνει.

Ήδη προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο του βιβλίου, ο πρώην αξιωματικός των πεζοναυτών είχε αποδυναμωθεί από την ήττα στα μέσα Δεκεμβρίου του υποψήφιου γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Ρόι Μουρ στην Αλαμπάμα, τον οποίο είχε στηρίξει ενεργά.

Η αποκαθήλωση του Μπάνον χαροποιεί πολλούς Ρεπουμπλικάνους στην Ουάσινγκτον, εναντίον των οποίων είχε καταφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν και τους οποίους επιθυμούσε να αντικαταστήσει με κοινοβουλευτικούς που θα ακολουθούν πιο πιστά τη λαϊκιστική γραμμή του Τραμπ.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Ρεμπέκα Μέρσερ, κληρονόμος του Άντριου Μπράιτμπαρτ και κάτοχος της μειοψηφίας των μετοχών του ιστότοπου, ήταν αυτή που άσκησε πιέσεις για την αποπομπή του Μπάνον, αν και ήταν επί χρόνια υποστηρίκτριά του.

Η δισεκατομμυριούχος είχε πάρει τις αποστάσεις της ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τη στήριξή της στον ιστότοπο.

Η οικονομική κατάσταση του Breitbart, που ελέγχεται από ιδιωτικά κεφάλαια, δεν είναι γνωστή.

Ο ιστότοπος ωφελήθηκε σημαντικά από την προεκλογική εκστρατεία και την άνοδο του Τραμπ, αυξάνοντας τους αναγνώστες του από 30 εκατομμύρια κάθε μήνα τον Μάρτιο του 2016 σε 81 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 2017.

Πλέον ξεπερνά σε επισκεψιμότητα ιστότοπους όπως το Politico και το The Atlantic.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP με πληροφορίες από BBC

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM
Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου και Τραμπ: Η σκληρή διαπραγμάτευση για το σχέδιο ειρήνης στη Γάζα

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ «στρίμωξε» τον Νετανιάχου στην υπογραφή ειρήνης στη Γάζα

Δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί ένα σχέδιο ειρήνης που προβλέπει παλαιστινιακό κράτος, αμνηστία για τη Χαμάς και διεθνή εποπτεία
LIFO NEWSROOM