No.1

"Η κατάσταση στη Συρία είναι εκτός ελέγχου" δηλώνει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι

"Η κατάσταση στη Συρία είναι εκτός ελέγχου" δηλώνει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι Facebook Twitter
0

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν σήμερα ότι το "καθεστώς ηρεμίας" γύρω από τη Δαμασκό παρατάθηκε για άλλες 48 ώρες, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας.


Την Κυριακή ο στρατός είχε παρατείνει για 24 ώρες την προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στην πρωτεύουσα και την περιοχή της Ανατολικής Γούτας, στα περίχωρα της Δαμασκού. Δεν έκανε όμως καμία διευκρίνιση για την παράταση της αναστολής των εχθροπραξιών για 72 ώρες στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Λαττάκειας.


Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία που επικαλούνται έναν Ρώσο στρατηγό, οι συνομιλίες για την επέκταση της προσωρινής εκεχειρίας και στην επαρχία του Χαλεπιού συνεχίζονται.


Ο στρατηγός Σεργκέι Κουραλένκο, ο επικεφαλής του Ρωσοσυριακού Κέντρου Συμφιλίωσης, επιβεβαίωσε και αυτός ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η πολιτική ηγεσία της Συρίας και η "μετριοπαθής" αντιπολίτευση συμφώνησαν να παραταθεί το "καθεστώς ηρεμίας" στην Ανατολική Γούτα για άλλες δύο ημέρες, δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα της 3ης Μαΐου.

Ωστόσο όπως εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, η κατάσταση στη Συρία είναι "από πολλές απόψεις εκτός ελέγχου".


Ο Κέρι τόνισε ότι έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία να ενισχυθεί η παρακολούθηση της τήρησης της εκεχειρίας στη Συρία, με την προσθήκη και άλλων παρατηρητών που θα εργάζονται σε καθημερινή βάση από τη Γενεύη. Όπως είπε, ο ίδιος ελπίζει πως τις επόμενες ώρες ή μέχρι αύριο θα ξεκαθαριστεί η κατάσταση όσον αφορά την αποκατάσταση της εκεχειρίας.


"Και οι δύο πλευρές, η αντιπολίτευση και το καθεστώς, συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του χάους και θα εργαστούμε εντατικά τις επόμενες ώρες για να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την παύση των εχθροπραξιών", πρόσθεσε.


Αργότερα σήμερα ο Αμερικανός υπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της εκεχειρίας στη Συρία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί την Τρίτη στη Μόσχα με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, τον Στάφαν ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.


Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαίωσε τη συνάντηση λέγοντας ότι θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.
Ο ντε Μιστούρα συναντήθηκε σήμερα στη Γενεύη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η εκεχειρία στη Συρία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή του, τον Ράμζι Εζελντίν Ράμζι, πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες και με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, τον Άντελ Τζουμπέιρ.


"Οι συναντήσεις θα γίνουν η μία μετά την άλλη", είπε ο Ράμζι στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM