«Η κατάσταση είναι σοβαρή» Ο ΟΗΕ ζητά Σύνοδο Κορυφής για τον Αμαζόνιο

«Η κατάσταση είναι σοβαρή» Ο ΟΗΕ ζητά Σύνοδο Κορυφής για τον Αμαζόνιο Facebook Twitter
Φωτιά στην περιοχή Candeias do Jamari στη Βραζιλία Brazil. (Getty Images/ Ιdeal Image)
0

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε σήμερα τη διοργάνωση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον προσεχή μήνα μιας συνόδου με θέμα την κατάσταση στην Αμαζονία, στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος παγκοσμίως, όπου οι πυρκαγιές πολλαπλασιάζονται.

«Η κατάσταση στην Αμαζονία είναι σαφέστατα πολύ σοβαρή» δήλωσε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στο περιθώριο ενός συνεδρίου για την ανάπτυξη στην Αφρική που διοργανώνεται στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Συνολικά 1.044 νέες εστίες φωτιάς διαπιστώθηκαν την Τρίτη σε όλη τη Βραζιλία από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (ΙΝΡΕ). Περίπου 80.000 δασικές πυρκαγιές έχουν καταγραφεί στη χώρα από την έναρξη της χρονιάς --ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2013-- από τις οποίες περισσότερες από τις μισές στην Αμαζονία.

«Ζητούμε με κάθε τρόπο την κινητοποίηση πόρων και έχουμε έρθει σε επαφή με χώρες για να δούμε αν μπορεί να διεξαχθεί ένα συνέδριο για την κινητοποίηση υποστήριξης της Αμαζονίας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης» που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, είπε ο Γκουτέρες.

Η Βραζιλία δήλωσε τελικά την Τρίτη ανοικτή σε ξένη οικονομική βοήθεια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Αμαζονία, υπό τον όρο να ελέγχει τους πόρους, αφού είχε απορρίψει πρόταση της G7 την προηγουμένη. O πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υπέγραψε χθες Τετάρτη διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα για περίοδο 60 ημερών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση των πυρκαγιών, κι ενώ η διεθνής πίεση δεν σταματά να αυξάνεται.

«Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί δυναμικά για να στηρίξει τις χώρες της περιοχής του Αμαζονίου προκειμένου να τεθεί τέλος στις πυρκαγιές το συντομότερο δυνατόν με όλα τα δυνατά μέσα και να ασκηθεί στη συνέχεια μια σφαιρική πολιτική αναδάσωσης. Δεν έχουμε ενεργήσει επαρκώς έως σήμερα», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Το Περού και η Κολομβία πρότειναν στις χώρες της περιοχής του Αμαζονίου τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου στις 6 Σεπτεμβρίου για τον συντονισμό των μέτρων προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου που, εκτός από τη Βραζιλία και τις δύο παραπάνω χώρες, εκτείνεται επίσης στη Βολιβία, στο

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / «Ημέρα της Κρίσης»: Το καταστροφικό σενάριο μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης αυτή την εβδομάδα, απειλούν με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ποιος ήταν ο 19χρονος παλαιστής που εκτέλεσαν «μετά από βασανιστήρια για να ομολογήσει»

Το Ιράν εκτέλεσε τον νεαρό παλαιστή Σαλέχ Μοχαμάντι και δύο ακόμη άτομα - Πρόκειται για τους πρώτους απαγχονισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν θέλουμε αυτόν τον πόλεμο» - Οι κάτοικοι περιγράφουν τη ζωή υπό τους βομβαρδισμούς

Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις οικογένειες, τις δουλειές και τις συνήθειές τους, ενώ άλλοι έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
THE LIFO TEAM