Η Καμάλα Χάρις υποψήφια για τον Λευκό Οίκο

Η Καμάλα Χάρις υποψήφια για τον Λευκό Οίκο Facebook Twitter
EPA
0

Η γερουσιάστρια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Έτσι, άλλο ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος θα διεκδικήσει το χρίσμα με στόχο να εμποδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί για μια δεύτερη θητεία.

«Το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται από εσάς και από εκατομμύρια άλλους ανθρώπους με τους οποίους ενώνουμε τις φωνές μας για να υπερασπιστούμε τις αμερικανικές αξίες» επισήμανε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαι υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ».

Η 54χρονη πολιτικός επέλεξε τη σημερινή ημέρα, μια εθνική εορτή στις ΗΠΑ, που γιορτάζουν την επέτειο από τη γέννηση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, για να προβεί στην ανακοίνωσή αυτή. Μια άκρως συμβολική κίνηση για την ίδια, κόρη μεταναστών, οι γονείς της οποίας συμμετείχαν στο κίνημα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων.

Εάν οι προσπάθειές της καρποφορήσουν, αφού πρώτα καταφέρει να κερδίσει στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος, η Καμάλα Χάρις θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά κι η πρώτη αφροαμερικανίδα πρόεδρος της χώρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η 54χρονη πρωτοπορεί.

Έπειτα από δύο θητείες στον θώκο της εισαγγελέως του Σαν Φρανσίσκο (2004-2011) η Καμάλα Χάρις εξελέγη δύο φορές εισαγγελέας της Καλιφόρνιας (2011-2017) κι έγινε η πρώτη γυναίκα, αλλά και η πρώτη μαύρη που τέθηκε επικεφαλής των δικαστικών υπηρεσιών αυτής της Πολιτείας.

Κατόπιν, τον Ιανουάριο του 2017, ορκίστηκε στη Γερουσία στην Ουάσιγκτον.

Ήταν η πρώτη γυναίκα με καταγωγή από τη νότια Ασία, λόγω των ταμιλικών ριζών της μητέρας της, και μόλις η δεύτερη μαύρη γερουσιάστρια στην αμερικανική ιστορία.

Η Καμάλα Χάρις είναι γνωστή για τις αυστηρές και πολλές φορές σκληρές ερωτήσεις, που θέτει κατά τη διάρκεια σημαντικών ακροαματικών διαδικασιών, για παράδειγμα προς τον αμφιλεγόμενο υποψήφιο του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπρετ Κάβανο, το 2018.

Είκοσι δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, αρκετά στελέχη των Δημοκρατικών έχουν ήδη διατυπώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τον προεδρικό θώκο, όπως οι γερουσιάστριες Ελίζαμπεθ Ουόρεν και Κίρστεν Γκίλιμπραντ, από τους στυλοβάτες του κινήματος MeToo.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM