Η Ινδονησία αλλάζει πρωτεύουσα επειδή η Τζακάρτα βυθίζεται

Η Ινδονησία αλλάζει πρωτεύουσα επειδή η Τζακάρτα βυθίζεται Facebook Twitter
EPA
0

Η Ινδονησία αλλάζει πρωτεύουσα και το όνομα της νέας είναι Nusantara, που μεταφράζεται ως «αρχιπέλαγος».

Ο Πρόεδρος Joko Widodo ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιο μετακίνησης της πρωτεύουσας της Ινδονησίας το 2019, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τις τεράστιες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τζακάρτα και να αναδιανείμει τον πλούτο.

Η μετεγκατάσταση από την Τζακάρτα που βρίσκεται στην Ιάβα, στην Nusantara που βρίσκεται στο Βόρνεο, έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας, αλλά θα μπορούσε να προχωρήσει το 2024.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μειώσει το βάρος για την Τζακάρτα, μια πόλη 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είναι γνωστή για τη συμφόρηση που έχει, υφίσταται τακτικές πλημμύρες και είναι μία από τις πόλεις που βυθίζονται ταχύτερα στον κόσμο λόγω της υπερβολικής άντλησης υπόγειων υδάτων.

Υπολογίζεται δε, ότι τμήματα της βόρειας Τζακάρτα βυθίζονται κατά 25 εκατοστά το χρόνο, λόγω καθίζησης συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του θαλάσσιου τοιχώματος που έχει σχεδιαστεί ως προστατευτικό για τις κοινότητες.

Η νέα πρωτεύουσα είχε επιλεγεί μεταξύ περισσότερων από 80 επιλογών από τον Widodo και αναδείχθηκε επειδή αντικατόπτριζε τη γεωγραφία της Ινδονησίας, όπως δήλωσε ο Suharso Monoarfa, ο υπουργός αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Κάποιοι ωστόσο, επισημαίνουν ότι η επιλογή θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση, καθώς η Nusantara χρησιμοποιείται επίσης για να αναφέρεται στο έθνος του αρχιπελάγους ως σύνολο.

Η κατασκευή για την προετοιμασία της νέας πρωτεύουσας θα μπορούσε να ξεκινήσει φέτος, καθώς εγκρίθηκε σχετικό νομοσχέδιο.

Με τη μετεγκατάσταση της πρωτεύουσας, η κυβέρνηση ελπίζει επίσης να αναδιανείμει τον πλούτο. Η Ιάβα φιλοξενεί το 60% του πληθυσμού της χώρας και περισσότερο από το ήμισυ της οικονομικής της δραστηριότητας, παρόλο που το Βόρνεο (Καλιμαντάν) είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο.

Στο πλαίσιο του έργου, η Τζακάρτα θα παραμείνει το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, αλλά οι κυβερνητικές διοικητικές λειτουργίες θα μετακινηθούν στο Ανατολικό Βόρνεο, περίπου 2.000 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Τζακάρτα. Η νέα πρωτεύουσα θα έχει έδρα στις περιοχές North Penajam Paser και Kutai Kartanegara.

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η κίνηση αυτή κινδυνεύει να επιταχύνει τη ρύπανση στο Ανατολικό Βόρνεο και να συμβάλει στην καταστροφή των τροπικών δασών που φιλοξενούν ουρακοτάγκους, αρκούδες και μακρυμύτητες πιθήκους.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FBI ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ

Διεθνή / The Atlantic: Ο διευθυντής του FBI «αγνοείται» - Ανησυχία για τη συμπεριφορά του Πατέλ

Περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, απουσίες χωρίς εξήγηση και έντονη αστάθεια στη συμπεριφορά του φέρεται να προκαλούν ανησυχία στο εσωτερικό του FBI και της κυβέρνησης Τραμπ
THE LIFO TEAM
Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΣΙΛΒΙΑ ΣΑΛΙΣ ΓΕΝΟΒΑ

Διεθνή / Ιταλία: Καθώς η επιρροή της Μελόνι εξασθενεί, η προοδευτική Σίλβια Σάλις κερδίζει έδαφος στη Γένοβα

Πάνω από 20.000 άνθρωποι γέμισαν την κεντρική Piazza Matteotti στη Γένοβα το περασμένο Σαββατοκύριακο για μια δωρεάν συναυλία της βραβευμένης techno DJ Σάρλοτ ντε Βίτ. Ανάμεσά τους, η δήμαρχος της πόλης, Σίλβια Σάλις.
THE LIFO TEAM