Η Ιαπωνία χαλαρώνει τον νόμο για τους πυροβολισμούς ζώων λόγω της αύξησης επιθέσεων από αρκούδες στις πόλεις

Η Ιαπωνία χαλαρώνει το νόμο για τους πυροβολισμούς ζώων λόγω της αύξησης επιθέσεων από αρκούδες στις πόλεις Facebook Twitter
Φωτ: Pixabay
0

Η Ιαπωνία πρόκειται να χαλαρώσει τους αυστηρούς νόμους της για το κυνήγι, ώστε να καταστεί ευκολότερο να πυροβολεί κανείς αρκούδες, εν μέσω της αύξησης των επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές

Η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τους νόμους για την προστασία και τη διαχείριση της άγριας ζωής, ώστε να δώσει στα τοπικά συμβούλια την εξουσία να επιτρέπουν στους κυνηγούς να πραγματοποιούν «πυροβολισμούς έκτακτης ανάγκης» όταν εντοπίζονται αρκούδες σε κατοικημένες γειτονιές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Επί του παρόντος, η αστυνομία εγκρίνει πυροβολισμούς έκτακτης ανάγκης μόνο όταν πιστεύει ότι τα ζώα αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη ζωή.

Οι αρχές σε περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό αρκούδων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το φυσικό τους περιβάλλον σε αναζήτηση τροφής. Οι «συναντήσεις» μεταξύ των ζώων και των κατοίκων των πόλεων γίνονται όλο και πιο συχνές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τον προηγούμενο χρόνο αναφέρθηκαν 219 σοβαρά περιστατικά στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων έξι θανάτων, ενώ περισσότερες από 9.000 μαύρες και καφέ αρκούδες παγιδεύτηκαν και θανατώθηκαν την ίδια περίοδο.

Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση των επιθέσεων στην έλλειψη βελανιδιών και άλλων βασικών συστατικών της διατροφής τους λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ιπαωνία: Αυξάνονται οι αρκούδες, μειώνονται οι κυνηγοί

Ο πληθυσμός των αρκούδων της Ιαπωνίας αυξάνεται, με μια εκτίμηση της εφημερίδας Yomiuri Shimbun να ανεβάζει τον αριθμό των ασιατικών μαύρων αρκούδων σε 44.000, σε σύγκριση με 15.000 που υπολογίζονταν το 2012. Η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει το Χοκάιντο, το οποίο θεωρείται ότι φιλοξενεί μόλις 12.000 καφέ αρκούδες Ussuri Πρόκειται για τριπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με το 2012.

Η Ιαπωνία πλήττεται επίσης από μια συρρικνούμενη, γηρασμένη κοινότητα κυνηγών, οι οποίοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρούς νόμους περί όπλων και να πληρώνουν για τα πυρομαχικά και την αποθήκευση των τυφεκίων τους.

Οι αρχές εξέδωσαν περισσότερες από 517.800 άδειες κυνηγιού το 1975, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αλλά ο αριθμός είχε μειωθεί σε 218.500 το 2020, όταν περίπου το 60% των κατόχων αδειών ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω. Περίπου το 98% των αδειών που εκδόθηκαν το 1975 ήταν για κυνήγι, αλλά το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 42% το 2020. Οι υπόλοιπες άδειες ήταν για παγίδευση.

Τα τελευταία χρόνια, η αστυνομία έχει κληθεί για πολλά περιστατικά σε κατοικημένες περιοχές, αλλά η ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύει το κυνήγι με πυροβόλα όπλα σε κατοικημένες περιοχές ή σε δημόσιους χώρους όπως εμπορικά κέντρα και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ένας αστυνομικός που είναι παρών στη σκηνή πρέπει επίσης να δώσει άδεια πριν ο κυνηγός πυροβολήσει.

Αυτόν τον μήνα μια αρκούδα επιτέθηκε σε υπάλληλο σούπερ μάρκετ στο βόρειο νομό Ακίτα, πριν παγιδευτεί στο εσωτερικό του καταστήματος για σχεδόν τρεις ημέρες.
Εξοντώθηκε αφού πιάστηκε σε παγίδα.

Mε πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς:

Διεθνή / Ο Μπέρνι Σάντερς επαίνεσε τον Τραμπ και άσκησε κριτική στον Μπάιντεν - «Έκανε καλύτερη δουλειά»

«Δεν πρόκειται να καθίσω εδώ και να σας πω ότι έκανε συνολικά καλή δουλειά - γιατί δεν ήταν καλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής, αναφερόμενος στην πολιτική μετανάστευσης του Τζο Μπάιντεν
LIFO NEWSROOM
Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Διεθνή / Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Πώς το Βιετνάμ μεταμορφώνει τις διεθνείς συμμαχίες του, αναθερμαίνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αναζητά νέες ισορροπίες με τις ΗΠΑ και την Κίνα, και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του στην Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Διεθνή / Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός Ρουτζινιένε δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει μόνο πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις για τους πολίτες της Λιθουανίας και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM