ΤΕΜΠΗ LIVE!

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χασάν Νασράλα

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χασάν Νασράλα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε πριν από λίγο, μέσω επίσημης ανακοίνωσής της, τον θάνατο του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Η ανακοίνωση έρχεται ως συνέχεια της δήλωσης του ισραηλινού στρατού, ο οποίος νωρίτερα ανέφερε ότι σκότωσε τον ηγέτη της φιλοϊρανικής οργάνωσης κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης στη Βηρυτό, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Ο θάνατος του Νασράλα αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τη Μέση Ανατολή, καθώς ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είχε καθοριστικό ρόλο στην πολιτική και στρατιωτική στρατηγική της οργάνωσης, καθώς και στη γεωπολιτική ισορροπία του Λιβάνου και ευρύτερα της περιοχής. Η ανακοίνωση έγινε μόλις πριν από λίγα λεπτά, με την οργάνωση να επιβεβαιώνει την απώλεια της ηγεσίας της.

Ο Νασράλα, που ηγείτο της Χεζμπολάχ από το 1992, υπήρξε ένας από τους πιο δύσκολους αντιπάλους του Ισραήλ, συνεργαζόμενος στενά με το Ιράν και τους Φρουρούς της Επανάστασης. Είχε συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της Χεζμπολάχ, μετατρέποντάς την σε μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Δύο πιθανά σενάρια από τη Χεζμπολάχ 

Μετά τον θάνατο του Νασράλα, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια:

  1. Η Χεζμπολάχ να σταματήσει προσωρινά τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, συμφωνώντας σε εκεχειρία και αποσύροντας τις δυνάμεις της περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, το Ισραήλ θα έχει πετύχει έναν από τους στόχους του πολέμου.
  2. Η Χεζμπολάχ να κλιμακώσει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας προηγμένα όπλα και στόχευοντας ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Παραμένει επίσης αμφίβολο αν το Ιράν θα σπεύσει σε βοήθεια της Χεζμπολάχ. Στον Λίβανο, είναι επίσης αβέβαιο με ποια μορφή θα συνεχίσει να υφίσταται η Χεζμπολάχ, που διατηρεί σημαντική στρατιωτική, πολιτική και κοινωνική επιρροή.
 
Διεθνή
0

ΤΕΜΠΗ LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Διεθνή / Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, φοβούμενη ότι η ένταση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κράτη της περιοχής, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση φαίνεται να παραμένουν εύθραυστες
THE LIFO TEAM
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

«Αυτό το φονικό τρομοκρατικό καθεστώς δεν πρέπει να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα που θα του επέτρεπαν να απειλήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα» ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο πρώτο μήνυμά του μετά την επιχείρηση «βρυχηθμός του λιονταριού» στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ

Διεθνή / Ανησυχία στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξανόμενης φημολογίας για αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ρητορική κλιμάκωσης δεν έχει εκλείψει, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν συχνά τις πυραυλικές δυνατότητες της χώρας, ενισχύοντας το κλίμα έντασης
THE LIFO TEAM