Η Χαμάς απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας και κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι «θέτει νέους όρους»

Η Χαμάς απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας και κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι «θέτει νέους όρους» Facebook Twitter
0

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κατηγόρησε σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «παρεμποδίζει» την επίτευξη μιας συμφωνίας για την εκεχειρία στη Γάζα, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων, την Παρασκευή στην Ντόχα του Κατάρ.

«Επιρρίπτουμε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία των προσπαθειών των μεσολαβητών, επειδή παρεμπόδισε μια συμφωνία και (τον θεωρούμε υπεύθυνο) για τη ζωή των ομήρων, που διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με το δικό μας λαό» αφού συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν την Παρασκευή μια νέα συμβιβαστική πρόταση, έπειτα από τις διήμερες συνομιλίες των Καταριανών, Αμερικανών και Αιγύπτιων μεσολαβητών με την ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ντόχα. Η πρόταση «ανταποκρίνεται στους όρους που έθεσε ο Νετανιάχου, ιδίως στην άρνησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα», σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση.

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «έθεσε νέους όρους όσον αφορά την ανταλλαγή των κρατουμένων και έκανε πίσω σε άλλα σημεία, εμποδίζοντας έτσι την επίτευξη συμφωνία», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο Νετανιάχου κατήγγειλε την «πείσμονα άρνηση» της Χαμάς να συμφωνήσει σε εκεχειρία και ζήτησε να ασκηθεί πίεση στην παλαιστινιακή πλευρά και όχι στην ισραηλινή κυβέρνηση, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η Χαμάς επαναλαμβάνει στη δική της ανακοίνωση ότι «δεσμεύεται σε ό,τι είχε συμφωνηθεί στις 2 Ιουλίου, με βάση τη διακήρυξη του (Τζο) Μπάιντεν και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας» και κάλεσε τους μεσολαβητές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποχρεώσουν τον κατακτητή να εφαρμόσει αυτά που συμφωνήθηκαν».

Το σχέδιο που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος προβλέπει σε πρώτη φάση κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, κατά τις οποίες θα αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τις πυκνοκατοικημένες ζώνες της Γάζας και θα απελευθερωθούν οι όμηροι που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η πλήρης αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM