Η Γουατεμάλα μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

Η Γουατεμάλα μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλα, Τζίμι Μοράλες γνωστοποίησε την Κυριακή ότι έδωσε εντολή να μεταφερθεί η πρεσβεία της χώρας του στην Ιερουσαλήμ, λίγες ημέρες αφού η κυβέρνησή του τάχθηκε υπέρ των ΗΠΑ στη διένεξη για το τελικό καθεστώς της πόλης.

Με μια σύντομη ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ο πρόεδρος Μοράλες ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη μετακίνηση της πρεσβείας της Γουατεμάλας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή.

Στις 6 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανατρέποντας την αμερικανική πολιτική δεκαετιών και προκαλώντας ένα κύμα αγανάκτησης στον αραβικό κόσμο αλλά και σε αρκετούς από τους δυτικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη εμπόδια στη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, που είχε καταληφθεί ολόκληρη στον πόλεμο του 1967.

Την Πέμπτη, 128 κράτη αψήφησαν τον Τραμπ και τάχθηκαν υπέρ μιας—μη δεσμευτικής από νομική άποψη—απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που προτρέπει τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της ισραηλινής πρωτεύουσας.

Η Γουατεμάλα και η Ονδούρα ήταν μεταξύ των λιγοστών χωρών που, όπως και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, τάχθηκαν εναντίον αυτής της απόφασης.

Οι ΗΠΑ χορηγούν μεγάλα ποσά ως οικονομική βοήθεια στη Γουατεμάλα και στην Ονδούρα και ο Τραμπ απείλησε να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας στις χώρες που θα ψήφιζαν υπέρ της απόφασης της ΓΣ του ΟΗΕ.

Ο Τζίμι Μοράλες, πρώην κωμικός της τηλεόρασης η πολιτική βάση του οποίου αποτελείται κυρίως από συντηρητικούς χριστιανούς, νωρίτερα φέτος ενεπλάκη σε μια σφοδρή σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη, όταν μια οργάνωση που δρα κατά της διαφθοράς στη Γουατεμάλα και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την παραπομπή του σε δίκη και την παύση του από το αξίωμα.

Μολονότι ο Μοράλες μπόρεσε να αποφύγει τελικά την καθαίρεση, απέτυχε να εκδιώξει από τη χώρα τον επικεφαλής της οργάνωσης αυτής, της Διεθνούς Επιτροπής εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, εν μέσω επικρίσεων από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Διεθνή / Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Στην Ήπειρο της Ερήμου επεκτείνεται η αυτοκρατορία της Disney, με την ανακοίνωση δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου θεματικού πάρκου στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Miral Group
LIFO NEWSROOM