Η Γερουσία της Ιταλίας ψήφισε νόμο που απαγορεύει τις σεξιστικές διαφημίσεις και όσες κάνουν διακρίσεις

Η Γερουσία της Ιταλίας ψήφισε νόμο που απαγορεύει τις σεξιστικές διαφημίσεις και όσες κάνουν διακρίσεις Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε νόμο που απαγορεύει τις διαφημίσεις οι οποίες κρίνονται σεξιστικές ή κάνουν διακρίσεις, προκαλώντας την οργή ακροδεξιών πολιτικών και οργανώσεων κατά των αμβλώσεων. 

Ο νόμος απαγορεύει διαφημίσεις σε δρόμους και όλα τα μέσα μεταφοράς που είναι υποτιμητικές για τις γυναίκες και διαιωνίζουν στερεότυπα για τα φύλα, όπως και εκείνες που θεωρούνται επιζήμιες για δικαιώματα ή περιέχουν μηνύματα που κάνουν διακρίσεις σε βάρος ομοφυλόφιλων ανθρώπων, εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων ή ΑμεΑ. 

Επιπλέον, απαγορεύονται διαφημίσεις που κάνουν διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων με βάση την ταυτότητα φύλου τους, κάτι που ο γερουσιαστής Λούτσιο Μάλαν του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας χαρακτήρισε «ιδεολογική νόρμα με στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης». 

Όσοι αντιδρούσαν στο νομοσχέδιο εξοργίστηκαν ιδιαίτερα επειδή η αναφορά στην ταυτότητα φύλου ήταν εκείνη που οδήγησε τη Γερουσία στην απόρριψη νομοσχεδίου με στόχο την καταπολέμηση της ομοφοβίας, την προηγούμενη εβδομάδα. «Είναι ένα μέτρο που εισήχθη ύπουλα», σχολίασε ο Μάλαν. 

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και από οργανώσεις κατά των αμβλώσεων, καθώς δεν θα μπορούν να τοποθετούν στους δρόμους αφίσες που συχνά είναι προσβλητικές για τις γυναίκες που έχουν προχωρήσει σε διακοπή κύησης. 

Ο Αντόνιο Μπράντι, πρόεδρος της ProVita- οργάνωση που συχνά κάνει επιθετικές καμπάνιες κατά των αμβλώσεων σε όλη την Ιταλία- επέκρινε το ζήτημα της ταυτότητας φύλου που αναφέρεται στο νομοσχέδιο. «Θα είναι ακόμη δυνατό να δηλώνει μία διαφήμιση ότι τα μωρά αγόρια είναι αρσενικά και τα κορίτσια θηλυκά; Ότι ένα μωρό γεννιέται από μία μητέρα και έναν πατέρα;», σχολίασε.  

«Ο νόμος δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην άμβλωση, αλλά διευρύνει το μέτρο με πολύ έξυπνο τρόπο, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει δράση για να μπλοκαριστεί αυτού του είδους η διαφήμιση», σχολίασε η Λουίζα Ριτσιτέλι, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. 

Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Ιταλία από το 1978, οπότε ο νόμος θα απαγορεύσει τις διαφημίσεις που καταπατούν αυτό το δικαίωμα και επιτίθενται σε γυναίκες επειδή διέκοψαν την κύηση, συμπλήρωσε η Ριτσιτέλι. 

Παράλληλα έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, για την απαγόρευση της σεξιστικής διαφήμισης «που είναι παντού σε όλη την Ιταλία». Τα μεγάλα brand έχουν γίνει πιο προσεκτικά, αλλά σε μικρότερες πόλεις ακόμη βρίσκουμε διαφημίσεις προσβλητικές για την αξιοπρέπεια των γυναικών, επεσήμανε. 


Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MET GALA 2026 METG GALA ΤΖΕΦ ΜΠΕΖΟΣ

Διεθνή / Met Gala 2026: Μήνυμα για μποϊκοτάζ της φετινής εκδήλωσης προβάλλεται στο ρετιρέ του Τζεφ Μπέζος στο Μανχάταν

Προβολές διαμαρτυρίας και συνθήματα κατά του Τζεφ Μπέζος και της Amazon φώτισαν το πολυτελές του ρετιρέ και εμβληματικά κτίρια του Μανχάταν, στο πλαίσιο καμπάνιας ακτιβιστικής ομάδας που καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία και ζητά μποϊκοτάζ του Met Gala
THE LIFO TEAM