Η Γερμανία πρότεινε να πληρώσει τη διαμονή των προσφύγων που επαναπροωθούνται στην Ελλάδα

Η Γερμανία πρότεινε να αναλάβει τα έξοδα για τη διαμονή προσφύγων που επιστρέφουν στην Ελλάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
0

Η γερμανική κυβέρνηση έχει προτείνει στην Ελλάδα να αναλάβει τα έξοδα για τη διαμονή των προσφύγων που επιστρέφουν από τη Γερμανία.

Εκτός από την περίθαλψη τους το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να πληρώσει και τα έξοδα στέγασης σε ξενοδοχεία, γράφει η γερμανική Welt, επικαλούμενη ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η συγκεκριμένη ομάδα είναι άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και στη συνέχεια έφυγαν από εκεί για να έρθουν στη Γερμανία. Ο αριθμός τους κυμαίνεται γύρω στα 1.000 άτομα κάθε μήνα.

Βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται εντός της ΕΕ και να διαμένουν ως και 90 ημέρες το εξάμηνο σε ένα άλλο κράτος-μέλος από αυτό που είναι δηλωμένοι.

Επειδή πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν στη Γερμανία δεν γίνονται δεκτές. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές δεν μπορούν να τους επαναπροωθήσουν.

Γερμανικά δικαστήρια έχουν επανειλημμένα απαγορεύσει την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα, επειδή κινδυνεύουν να μην έχουν επαρκή περίθαλψη ή ακόμη και να μείνουν άστεγοι.

Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει πάντως αυτές τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με επίσημα γερμανικά στοιχεία από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα έχουν επαναπροωθηθεί μόνο τέσσερις πρόσφυγες από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Δισεκατομμύρια για πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η πρόταση του Βερολίνου να αναλάβει τα έξοδα αυτών που μεταφέρονται ξανά στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ένα ακόμη μέτρο στήριξης σε διμερές επίπεδο.

Από τον Απρίλιο πέρυσι η Γερμανία δέχθηκε στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων 2.765 πρόσφυγες από την Ελλάδα, δηλαδή περισσότερους απ’ όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μαζί.

Εκτός αυτού το Βερολίνο παρέχει πρακτική βοήθεια για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, για παράδειγμα με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Τεχνικής Βοήθειας (THW) σε έργα που γίνονται στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Σχεδόν τα 2/3 των υπαλλήλων που στέλνει η ΕΕ για να βοηθήσουν στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου είναι Γερμανοί.

Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται ότι από το 2016 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει από διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία πάνω από 3,3 δισ. ευρώ για τη στέγαση και περίθαλψη των προσφύγων, όπως και για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Σε κανένα άλλο κράτος δεν έχουν δοθεί περισσότερα (ανά κεφαλή) χρήματα για τους πρόσφυγες. Κύριος χρηματοδότης αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι η Γερμανία.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αννα Γουίντουρ ξαναπαίρνει το Devil Wears Prada στα χέρια της

Διεθνή / Για σένανε μπορώ τη Vogue να προδώσω: όταν η Άννα Γουίντουρ συνάντησε ξανά τη Μιράντα Πρίστλι

Η Vogue ενώνει στο εξώφυλλο του Μαΐου της Vogue την Άννα Γουίντουρ και τη Μέριλ Στριπ, λίγο πριν από το The Devil Wears Prada 2 και το Met Gala, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τον μύθο που συνοδεύει την ταινία εδώ και είκοσι χρόνια.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM