Η Γερμανία μπορεί και πρέπει να δεχτεί 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα δηλώνει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων

Η Γερμανία μπορεί και πρέπει να δεχτεί 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα δηλώνει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Facebook Twitter
0

Με αφορμή τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και καταγραφής στα ελληνικά νησιά, ο συμπρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ ζητά η Γερμανία να δεχτεί «τους πιο ευάλωτους» στο έδαφός τους.

«Βγάλτε πρώτα τα παιδιά», δηλώνει χαρακτηριστικά στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine (FAS). Πρόκειται για περίπου 4.000 ασυνόδευτους ανηλίκους που όπως επισημαίνει έχουν «ανάγκη και η Ελλάδα μας έχει ζητήσει να βοηθήσουμε». Όπως τονίζει ακόμη, «ο ανθρωπισμός επιβάλει μια γρήγορη βοήθεια».

H Γερμανία έχει αυτή τη δυνατότητα, εκτιμά ο κ. Χάμπεκ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.  Από το 2015 έχει επεκτείνει τις δομές πρώτης υποδοχής προσφύγων ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτεί τα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα. Εκτός αυτού, η προθυμία στη Γερμανία για βοήθεια είναι στην προκειμένη περίπτωση «πολύ μεγάλη». Μια σειρά από γερμανικά κρατίδια όπως το Βερολίνο, η Θουριγγία και η Κάτω Σαξονία έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να δεχτούν αυτά τα παιδιά, επισημαίνει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων.

Ρόμπερτ Χάμπεκ: Πρέπει να ανταποκριθούμε στο ελληνικό αίτημα για βοήθεια

Εκτός αυτού, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσφατη έκκληση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχτούν πρόσφυγες όλων των ηλικιών από την Ελλάδα. Η Γερμανία δεν θα βρισκόταν μπροστά σε «ανεξέλεγκτες καταστάσεις», δηλώνει. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χάμπεκ θύμισε τη δέσμευση που είχε αναλάβει πριν τέσσερα χρόνια η γερμανική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δεχτεί 27.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο αρχηγός των Πρασίνων, η Γερμανία δεν έχει υλοποιήσει την υπόσχεση της. Ως τα μέσα 2018 είχε δεχτεί «μόλις 10.000» άτομα. Βέβαια, το Βερολίνο είχε αναλάβει αυτή την υποχρέωση το Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή σε μια στιγμή όταν ακόμη δεν διαφαίνονταν οι πραγματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος.

Τέλος, στην ερώτηση αν η Γερμανία θα έπρεπε να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα ακόμη και αν δεν ακολουθήσουν το παράδειγμα της άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απαντά: «Ναι. Ούτως ή άλλως ποτέ δεν συμμετέχουν όλοι.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Διεθνή / Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Ο Πάπας θα επισκεφθεί το τέμενος Σουλτάν Αχμέτ και ακολούθως το Φανάρι, όπου θα παρακολουθήσει δοξολογία, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη
LIFO NEWSROOM