Η Γερμανία μπορεί και πρέπει να δεχτεί 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα δηλώνει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων

Η Γερμανία μπορεί και πρέπει να δεχτεί 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα δηλώνει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Facebook Twitter
0

Με αφορμή τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και καταγραφής στα ελληνικά νησιά, ο συμπρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ ζητά η Γερμανία να δεχτεί «τους πιο ευάλωτους» στο έδαφός τους.

«Βγάλτε πρώτα τα παιδιά», δηλώνει χαρακτηριστικά στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine (FAS). Πρόκειται για περίπου 4.000 ασυνόδευτους ανηλίκους που όπως επισημαίνει έχουν «ανάγκη και η Ελλάδα μας έχει ζητήσει να βοηθήσουμε». Όπως τονίζει ακόμη, «ο ανθρωπισμός επιβάλει μια γρήγορη βοήθεια».

H Γερμανία έχει αυτή τη δυνατότητα, εκτιμά ο κ. Χάμπεκ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.  Από το 2015 έχει επεκτείνει τις δομές πρώτης υποδοχής προσφύγων ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτεί τα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα. Εκτός αυτού, η προθυμία στη Γερμανία για βοήθεια είναι στην προκειμένη περίπτωση «πολύ μεγάλη». Μια σειρά από γερμανικά κρατίδια όπως το Βερολίνο, η Θουριγγία και η Κάτω Σαξονία έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να δεχτούν αυτά τα παιδιά, επισημαίνει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων.

Ρόμπερτ Χάμπεκ: Πρέπει να ανταποκριθούμε στο ελληνικό αίτημα για βοήθεια

Εκτός αυτού, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσφατη έκκληση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχτούν πρόσφυγες όλων των ηλικιών από την Ελλάδα. Η Γερμανία δεν θα βρισκόταν μπροστά σε «ανεξέλεγκτες καταστάσεις», δηλώνει. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χάμπεκ θύμισε τη δέσμευση που είχε αναλάβει πριν τέσσερα χρόνια η γερμανική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δεχτεί 27.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο αρχηγός των Πρασίνων, η Γερμανία δεν έχει υλοποιήσει την υπόσχεση της. Ως τα μέσα 2018 είχε δεχτεί «μόλις 10.000» άτομα. Βέβαια, το Βερολίνο είχε αναλάβει αυτή την υποχρέωση το Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή σε μια στιγμή όταν ακόμη δεν διαφαίνονταν οι πραγματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος.

Τέλος, στην ερώτηση αν η Γερμανία θα έπρεπε να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα ακόμη και αν δεν ακολουθήσουν το παράδειγμα της άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απαντά: «Ναι. Ούτως ή άλλως ποτέ δεν συμμετέχουν όλοι.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν για ημέρες και να επηρεάσουν έως και 180 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
«Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / «Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Θα υποστείτε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από αυτές που θα προκαλέσετε, ξεκαθαρίζει το Ιράν καθώς αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στην περιοχή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Διεθνή / Ελληνοαμερικανός μετεωρολόγος για κακοκαιρία στις ΗΠΑ: «Είχαν χρόνια να ζήσουν κάτι τέτοιο»

Οι αρχές προειδοποιούν ότι το κρύο θα συνεχιστεί καθ’ όλη την εβδομάδα και σε ορισμένες περιοχές των κεντρικών ΗΠΑ τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν ακόμη και -45°C
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διεθνή / Κακοκαιρία σαρώνει τις ΗΠΑ: Χωρίς ρεύμα πάνω από 670.000 σπίτια, χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων

Συνολικά, 17 πολιτείες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κακοκαιρίας, καθώς το κύμα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με χιόνι, χαλάζι, παγωμένη βροχή και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
THE LIFO TEAM