Η Γερμανία απαγορεύει τον γάμο των ανηλίκων

Η Γερμανία απαγορεύει τον γάμο των ανηλίκων Facebook Twitter
4

Η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τον γάμο ανηλίκων στη Γερμανία, ενώ ακυρώνει και κάποιους γάμους που είχαν συναφθεί στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα περιθωριακό φαινόμενο στη Γερμανία, παρά την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από χώρες όπου η πρακτική αυτή εφαρμόζεται.

Το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μας εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και έχει ως στόχο την καλύτερη προστασία των παιδιών θυμάτων εξαναγκαστικών γάμων, κυρίως των κοριτσιών και των εφήβων που παντρεύονται μεγαλύτερους άνδρες.


Η νέα νομοθεσία θα εφαρμοστεί και στους γάμους ανηλίκων που έχουν νομίμως συναφθεί στο εξωτερικό και προβλέπει ότι ένα κορίτσι μπορεί να χωρίσει από τον σύζυγό του και να περιέλθει στη φροντίδα των κοινωνικών υπηρεσιών.


«Τα παιδιά δεν μπορούν να παντρευτούν στο δημαρχείο ή στην εκκλησία», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης. «Η ενίσχυση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου είναι αναγκαία, ιδιαίτερα για τους γάμους που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό. Οφείλουμε να μην ανεχθούμε γάμους που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ανηλίκων», πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι γάμοι που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό μεταξύ ανηλίκων κάτω των 16 ετών θα θεωρούνται άκυροι και εκείνοι που αφορούν νέους 16 έως 17 ετών θα μπορούν να ακυρωθούν από δικαστήρια οικογενειακών υποθέσεων. Πρόστιμα προβλέπονται για τις περιπτώσεις που ανήλικοι παντρεύονται με θρησκευτικό ή παραδοσιακό τρόπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, έχουν καταγραφεί 1.473 παντρεμένοι ανήλικοι, 361 από τους οποίους είναι κάτω των 14 ετών. Περίπου το ήμισυ αυτών των ανηλίκων (664) προέρχονται από τη Συρία, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από το Αφγανιστάν (157) και από το Ιράκ (100).


Δικαστήριο του Μπάμπεργκ στη Βαυαρία προκάλεσε πέρυσι πολεμική κρίνοντας νόμιμο γάμο που είχε τελεστεί στη Συρία ανάμεσα σε μία έφηβη 15 ετών και τον 21χρονο εξάδελφό της.


Στη Γερμανία, η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18 έτη, αλλά μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις εάν ένας από τους συζύγους είναι άνω των 16 ετών και ο άλλος άνω των 18 ετών.

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παίρνει διαζύγιο η Ιταλία από τους τουρίστες;

Ταξίδια / Παίρνει διαζύγιο η Ιταλία από τους τουρίστες;

Σε περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια, στα τουριστικά λεωφορεία, ακόμα και στις selfies, και σε μια σειρά ακόμα μέτρων σε διάφορες περιοχές της έχει προχωρήσει η Ιταλία, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον υπερτουρισμό.
THE LIFO TEAM
Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται κάτι ένα μεγάλο πρόβλημα

Διεθνή / Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται ένα μεγάλο πρόβλημα

Οι τιμές σε τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Τουρκία - Αυξάνονται οι τιμές σε φαγητό, ένδυση, μεταφορές - Το όριο πείνας στην Τουρκία ξεπερνά τον κατώτατο μισθό κατά 3.000 λίρες - Ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ