Η Γαλλία κάνει δωρεάν «το χάπι της επόμενης μέρας» για όλες τις γυναίκες

Η Γαλλία κάνει δωρεάν «το χάπι της επόμενης μέρας» για όλες τις γυναίκες Facebook Twitter
0

Το χάπι της επόμενης μέρας θα γίνει δωρεάν για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα φαρμακεία και χωρίς ιατρική συνταγή, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας.

Αρχικά για ανήλικα κορίτσια και στη συνέχεια για γυναίκες ηλικίας μέχρι 25 ετών, το χάπι της επόμενης μέρας θα γίνει δωρεάν για όλες τις Γαλλίδες ανεξάρτητα από την ηλικία τους, στα φαρμακεία και χωρίς ιατρική συνταγή, εξήγησε ο Φρανσουά Μπράουν, σε συνέντευξη στο 20 Minutes.

Ο έλεγχος για ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) θα είναι επίσης δωρεάν και χωρίς ιατρική συνταγή μέχρι την ηλικία των 26 ετών, και τα δύο αυτά μέτρα θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο περί κοινωνικής ασφάλισης του 2023.

«Όσον αφορά τη γυναικεία αντισύλληψη, ενισχύουμε την προστασία των γυναικών διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στο χάπι της επόμενης μέρας, στα φαρμακεία, δωρεάν και χωρίς συνταγή, σε οποιαδήποτε ηλικία», δήλωσε ο Φρανσουά Μπράουν.

Μέχρι σήμερα, το χάπι της επόμενης μέρας ήταν διαθέσιμο δωρεάν και χωρίς ιατρική συνταγή μόνο για ανήλικα κορίτσια, από φαρμακεία, σχολικές νοσοκόμες ή κέντρα προληπτικού ελέγχου ή σεξουαλικής υγείας, καθώς και ενήλικες φοιτήτριες.

Το κόστος στα φαρμακεία για τους ενήλικες κυμαινόταν μεταξύ 3- 20 ευρώ ανάλογα με το φάρμακο, με δυνατότητα μερικής επιστροφής από την κοινωνική ασφάλιση με την προσκόμιση συνταγής.

Όσον αφορά τον έλεγχο των ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα), μόνο ο έλεγχος του HIV ήταν μέχρι τώρα δωρεάν.

«Στο εξής, η δυνατότητα ελέγχου θα επεκταθεί σε όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ώστε να καταπολεμηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η επανεμφάνιση λοιμώξεων», εξηγεί ο Φρανσουά Μπράουν.

Με πληροφορίες από France 24, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM