Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα, ξανά- Η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη

Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα, ξανά- Η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε πολλά, όχι όμως και την κορυφή της κατάταξης με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη, όπου βρίσκεται ξανά η Φινλανδία.

 

Η Φινλανδία αναδείχθηκε για τέταρτη χρονιά η πιο ευτυχισμένη χώρα στον πλανήτη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση World Happiness Report που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 68η θέση της κατάταξης, ενώ η Κύπρος είναι 39η.

 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα της Gallup, που ζήτησε από τους κατοίκους 149 χωρών να βαθμολογήσουν την ευτυχία τους. Επίσης, έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το ΑΕΠ, η κοινωνική υποστήριξη, η προσωπική ελευθερία και τα επίπεδα διαφθοράς, προκειμένου να δώσουν μια «βαθμολογία ευτυχίας» σε κάθε χώρα, που αποτελεί τον μέσο όρο των τελευταίων τριών ετών.

 

Για μία ακόμη φορά η κορυφή είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Πίσω από τη Φινλανδία ακολουθούν Δανία, Ελβετία, Ισλανδία και Ολλανδία. Η Νέα Ζηλανδία υποχώρησε μία θέση και είναι στην 9η, αλλά παραμένει η μοναδική μη ευρωπαϊκή χώρα στην πρώτη δεκάδα.

 

Στον αντίποδα, το Λεσότο, η Μποτσουάνα, η Ρουάντα, η Ζιμπάμπουε και το Αφγανιστάν- που είναι τελευταίο στην κατάταξη- θεωρούνται οι λιγότερο ευτυχισμένες χώρες στον πλανήτη.

 



Οι ερευνητές συνέκριναν τα φετινά δεδομένα με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών, προκειμένου να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας και διαπίστωσαν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα αρνητικών συναισθημάτων στο ένα τρίτο των χωρών.

 

Όμως, τα θετικά συναισθήματα αυξήθηκαν σε 22 χώρες, ενώ προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι κατά μέσο όρο δεν υπήρξε υποχώρηση στην ευημερία, όταν αυτή αξιολογείται από τους ίδιους τους πολίτες.

 

«Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό ως μία κοινή, εξωτερική απειλή, που επηρεάζει τους πάντες και αυτό δημιούργησε εντονότερο αίσθημα αλληλεγγύης», σχολίασε ο καθηγητής πανεπιστημίου Τζον Χέιγουελ, ο οποίος συνέβαλε στην έκθεση.

 

Με πληροφορίες από ΑP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM