Η Ευρώπη αναζητά νέους συμμάχους απέναντι στον Τραμπ: Συνεργασία με Κίνα και άνοιγμα προς Ινδία

Η Ευρώπη αναζητά νέους συμμάχους απέναντι στον Τραμπ: Ρεαλισμός, συνεργασία με Κίνα και άνοιγμα προς Ινδία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Με στόχο τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών αξιών και συμφερόντων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έστειλε σαφές μήνυμα από το Νταβός για την ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας, αντιμετωπίζοντας την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.

Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ρεαλιστική αλλά αμετακίνητη στις αρχές της:
«Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι ο διάλογος, χωρίς να περιμένουμε, και η προετοιμασία για διαπραγματεύσεις. Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και τις αξίες μας», δήλωσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ως «η καλύτερη ελπίδα για την ανθρωπότητα», παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία υπό την ηγεσία Τραμπ. «Η Ευρώπη θα συνεχίσει να εργάζεται με χώρες που θέλουν να προστατεύσουν τη φύση και να περιορίσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας», δήλωσε.

Άνοιγμα προς την Κίνα και την Ινδία

Σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των σχέσεων, η Ευρώπη είναι έτοιμη να «τείνει το χέρι» στην Κίνα, όπως τόνισε η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι «είναι καιρός να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στις σχέσεις μας με την Κίνα, σε πνεύμα δικαιοσύνης και αμοιβαιότητας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ταξίδι στην Ινδία με στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρώπης για συνεργασία, όχι μόνο με «παλαιούς φίλους» που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες, αλλά και με χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα. «Το μήνυμα προς τον κόσμο είναι απλό: είμαστε έτοιμοι για διάλογο που θα φέρει αμοιβαία οφέλη», διαβεβαίωσε.

Με το βλέμμα στις μελλοντικές προκλήσεις, η Ευρώπη καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη συνεργασία και τη διαφύλαξη των αρχών της, αναζητώντας συμμαχίες σε έναν παγκόσμιο χάρτη που αλλάζει ταχύτατα.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM