Η έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα εκτόξευσε αρκετό νερό για να γεμίσει 58.000 ολυμπιακές πισίνες

Η έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα εκτόξευσε αρκετό νερό για να γεμίσει 58.000 ολυμπιακές πισίνες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/RAMMB/NOAA/NESDIS HANDOUT
0

Μια από τις ισχυρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στον πλανήτη, αυτή στην Τόνγκα, εκτόξευσε μια τόσο μεγάλη ποσότητα υδρατμών ψηλά στην ατμόσφαιρα που είναι πιθανό να θερμάνει προσωρινά την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με τις τα στοιχεία που συνέλλεξε δορυφόρος της NASA.

Όταν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Hunga Tonga-Hunga Ha'apai εξερράγη στις 15 Ιανουαρίου, 65 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Τόνγκα, δημιούργησε ένα τσουνάμι καθώς και ένα ηχητικό κύμα που έκανε τον γύρο του κόσμου - δύο φορές.

Η έκρηξη έστειλε ένα ψηλό σύννεφο υδρατμών στη στρατόσφαιρα, η οποία βρίσκεται μεταξύ 12 και 53 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ήταν αρκετό νερό για να γεμίσει 58.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με τη NASA.

Η έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα εκτόξευσε αρκετό νερό για να γεμίσει 58.000 ολυμπιακές πισίνες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/RAMMB/NOAA/NESDIS HANDOUT

Η ανίχνευση έγινε από το όργανο Microwave Limb Sounder του δορυφόρου Aura της NASA. Ο δορυφόρος μετρά υδρατμούς, όζον και άλλα ατμοσφαιρικά αέρια. Μετά την εκδήλωση της έκρηξης, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από τις μετρήσεις των υδρατμών. Υπολογίζουν ότι από την έκρηξη εκτοξεύτηκαν 146 τετραγράμματα νερού στη στρατόσφαιρα. Ένα ισοδυναμεί με ένα τρισεκατομμύριο γραμμάρια, και σε αυτή την περίπτωση, ήταν ίσο με το 10% του νερού που υπήρχε ήδη στη στρατόσφαιρα.

Ήταν σχεδόν τετραπλάσια από την ποσότητα υδρατμών που έφτασε στη στρατόσφαιρα μετά την έκρηξη του όρους Pinatubo στις Φιλιππίνες το 1991.

Η νέα μελέτη για τα ύδατα, δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο Geophysical Research Letters.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Luis Millan, ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA στη Νότια Καλιφόρνια. «Έπρεπε να ελέγξουμε προσεκτικά όλες τις μετρήσεις στο νέφος για να βεβαιωθούμε ότι ήταν αξιόπιστες».

Το Microwave Limb Sounder μπορεί να μετρήσει φυσικά σήματα μικροκυμάτων από τη γήινη ατμόσφαιρα και να τα ανιχνεύσει ακόμη και μέσα από πυκνά σύννεφα τέφρας. «Ήταν το μόνο που δεν επηρεάστηκε από την τέφρα που απελευθέρωσε το ηφαίστειο» δήλωσε ο Millan.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM