ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Η έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα εκτόξευσε αρκετό νερό για να γεμίσει 58.000 ολυμπιακές πισίνες

Η έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα εκτόξευσε αρκετό νερό για να γεμίσει 58.000 ολυμπιακές πισίνες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/RAMMB/NOAA/NESDIS HANDOUT
0

Μια από τις ισχυρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στον πλανήτη, αυτή στην Τόνγκα, εκτόξευσε μια τόσο μεγάλη ποσότητα υδρατμών ψηλά στην ατμόσφαιρα που είναι πιθανό να θερμάνει προσωρινά την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με τις τα στοιχεία που συνέλλεξε δορυφόρος της NASA.

Όταν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Hunga Tonga-Hunga Ha'apai εξερράγη στις 15 Ιανουαρίου, 65 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Τόνγκα, δημιούργησε ένα τσουνάμι καθώς και ένα ηχητικό κύμα που έκανε τον γύρο του κόσμου - δύο φορές.

Η έκρηξη έστειλε ένα ψηλό σύννεφο υδρατμών στη στρατόσφαιρα, η οποία βρίσκεται μεταξύ 12 και 53 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ήταν αρκετό νερό για να γεμίσει 58.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με τη NASA.

Η έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα εκτόξευσε αρκετό νερό για να γεμίσει 58.000 ολυμπιακές πισίνες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/RAMMB/NOAA/NESDIS HANDOUT

Η ανίχνευση έγινε από το όργανο Microwave Limb Sounder του δορυφόρου Aura της NASA. Ο δορυφόρος μετρά υδρατμούς, όζον και άλλα ατμοσφαιρικά αέρια. Μετά την εκδήλωση της έκρηξης, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από τις μετρήσεις των υδρατμών. Υπολογίζουν ότι από την έκρηξη εκτοξεύτηκαν 146 τετραγράμματα νερού στη στρατόσφαιρα. Ένα ισοδυναμεί με ένα τρισεκατομμύριο γραμμάρια, και σε αυτή την περίπτωση, ήταν ίσο με το 10% του νερού που υπήρχε ήδη στη στρατόσφαιρα.

Ήταν σχεδόν τετραπλάσια από την ποσότητα υδρατμών που έφτασε στη στρατόσφαιρα μετά την έκρηξη του όρους Pinatubo στις Φιλιππίνες το 1991.

Η νέα μελέτη για τα ύδατα, δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο Geophysical Research Letters.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Luis Millan, ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA στη Νότια Καλιφόρνια. «Έπρεπε να ελέγξουμε προσεκτικά όλες τις μετρήσεις στο νέφος για να βεβαιωθούμε ότι ήταν αξιόπιστες».

Το Microwave Limb Sounder μπορεί να μετρήσει φυσικά σήματα μικροκυμάτων από τη γήινη ατμόσφαιρα και να τα ανιχνεύσει ακόμη και μέσα από πυκνά σύννεφα τέφρας. «Ήταν το μόνο που δεν επηρεάστηκε από την τέφρα που απελευθέρωσε το ηφαίστειο» δήλωσε ο Millan.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη

Διεθνή / Η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη

Μελέτη αποκαλύπτει τον θετικό αντίκτυπο που έχει η κορυφαία τραγουδίστρια στο κοινό της, λόγω της προθυμίας να συζητήσει ανοιχτά τις προσωπικές της δυσκολίες
LIFO NEWSROOM
Από την δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν στην απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Από την δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν στην απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Στην αμερικανική ιστορία τέσσερις πρόεδροι δολοφονήθηκαν, από τον Αβραάμ Λίνκολν το 1865 μέχρι τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1963 - Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόναλντ Ρήγκαν έγινε το 1981
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ