ΑΘΗΝΑ

Η ΕΕ ταξινομεί τον κορωνοϊό στο επίπεδο κινδύνου 3 για την εργασία - Οργή στα συνδικάτα

Η ΕΕ ταξινομεί τον κορωνοϊό στο επίπεδο κινδύνου 3 για την εργασία - Οργή στα συνδικάτα Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως αποφάσισε να μην ταξινομήσει τον κορωνοϊό στο μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας που προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων, προκαλώντας οργή στα εργατικά συνδικάτα.

Ευρωπαϊκή οδηγία του 2000 για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες στους χώρους εργασίας ορίζει μια κλίμακα σοβαρότητας των μικροβίων σε τέσσερα επίπεδα.

Η ομάδα 1, η λιγότερο επικίνδυνη, δεν είναι «πιθανό να προκαλέσει ασθένεια στον άνθρωπο». Η ομάδα 4, η πιο επικίνδυνη, εκτός από την πρόκληση σοβαρών ασθενειών, «συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζόμενους" και παρουσιάζει "υψηλό κίνδυνο μετάδοσης στην κοινότητα».

Η επιτροπή τεχνικής προόδου (αποτελούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικούς από τα κράτη μέλη) «έδωσε θετική γνωμοδότηση για να συμπεριληφθεί η Covid-19 στον κατάλογο (...) στο επίπεδο κινδύνου 3», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mάρτα Βιτσόρεκ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί όλα τα κράτη μέλη) έχουν ένα μήνα για να προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους στην απόφαση.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την οργή των συνδικάτων που τις προηγούμενες ημέρες είχαν ζητήσει από την Επιτροπή να περιλάβει τον κορωνοϊό στην πιο επικίνδυνη ομάδα.

«Λυπόμαστε γι' αυτήν την απόφαση», ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) Περ Χίλμερσον.

Για την CES, θα ήταν απολύτως σκόπιμο να ταξινομηθεί ο κορωνοϊός στην υψηλότερη κατηγορία (4) «όχι μόνο λόγω της απουσίας αποτελεσματικής θεραπείας ή εμβολίου, αλλά και επειδή υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του ιού από εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM