Ακτιβιστές, καπετάνιοι πλοίων διάσωσης και περίπου 40 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν μια διεθνή καμπάνια ζητώντας την κατάργηση της Frontex

 

Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Κομισιόν, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επεσήμαναν τις «παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές» της Frontex, την οποία κατηγορούν ότι έχει προωθήσει και επιβάλει βίαιες πρακτικές εναντίον των μεταναστών. 

 

«Περισσότεροι από 740 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής φέτος, προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος», αναφέρει στην επιστολή ο συνασπισμός των ακτιβιστών. 

 

«Το καθεστώς των συνόρων της ΕΕ τους ανάγκασε να ακολουθήσουν επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές- συχνά με μη αξιόπλοα σκάφη- επιστράτευσε γειτονικές χώρες για να τους σταματήσει καθ’οδόν, τους αντιμετώπισε με βία και επαναπροωθήσεις ή αρνήθηκε να τους σώσει, εγκαταλείποντάς τους για να πνιγούν στη θάλασσα», συνεχίζει η επιστολή. 

 

«Αυτές οι ζωές χάθηκαν εξαιτίας της εμμονής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύει τα σύνορα, αντί να προστατεύσει ανθρώπους», τονίζουν οι ακτιβιστές. 

 

«Με ποιο τίμημα; Οι πολιτικές της “Ευρώπης φρούριο” έχουν σκοτώσει πάνω από 40.555 ανθρώπους από το 1993. Αφέθηκαν να πεθάνουν στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό και την έρημο, πυροβολήθηκαν στα σύνορα, αυτοκτόνησαν σε κέντρα κράτησης, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν μετά την απέλασή τους. Η Ευρώπη έχει αίμα στα χέρια της», υπογραμμίζουν. 

 

Η έναρξη της καμπάνιας για την κατάργηση της Frontex (Abolish Frontex) συμπίπτει με τα σχέδια επέκτασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η Frontex έχει εξασφαλίσει προϋπολογισμό ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2027, με σχέδια για την αύξηση των ένοπλων περιπολιών στα σύνορα. 

 

Ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί πάνω από 7.500% από το 2005 και οι νέοι πόροι θα βοηθήσουν τον Οργανισμό να αγοράσει εξοπλισμό όπως πλοία, ελικόπτερα και drones. 

 

Ο συνασπισμός των ακτιβιστών δημοσίευσε μία λίστα αιτημάτων, που περιλαμβάνει την κατάργηση της Frontex και το τέλος των κέντρων κράτησης από τις δυνάμεις της ΕΕ. Παράλληλα σχεδιάζουν διαμαρτυρίες σε όλη την ΕΕ, κατηγορώντας τη Frontex ότι «προωθεί ένθερμα αλλά και είναι το βασικό όργανο επιβολής των βίαιων πρακτικών της Ευρώπης εναντίον των ανθρώπων που μετακινούνται». 

 

Η Καρόλα Ρακέτε, καπετάνισσα γερμανικού πλοίου διάσωσης και εκ των διοργανωτών της καμπάνιας τόνισε ότι πρέπει να καταργηθούν τα συστήματα που συντηρούν την ανισότητα. 

 

«Αν πραγματικά πιστεύουμε ότι όλοι άνθρωποι είναι ίσοι, τότε θα πρέπει να διαλύσουμε τα συστήματα που συντηρούν την ανισότητα. Η Frontex δεν έχει καμία θέση στο όραμά μας για μια ευρωπαϊκή κοινότητα που αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη και είναι αφοσιωμένη στη διόρθωση των ζημιών που προκαλείται στον παγκόσμιο νότο με μια νοοτροπία λευκής υπεροχής», δήλωσε. 

 

Από την πλευρά της η Στέφανι Ντεμπλόν, της οργάνωσης Agir pour la Paix, υπογράμμισε ότι οι ακτιβιστές δεν ζητούν μια καλύτερη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. «Απαιτούμε τη διάλυση της Frontex και την αποστρατιωτικοποίηση των συνόρων. Και αναλαμβάνουμε δράση για να το πετύχουμε αυτό», συμπλήρωσε. 

 

Με πληροφορίες από Guardian