Η ΕΕ αναζητά μια «πρακτική λύση» για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Η ΕΕ αναζητά μια «πρακτική λύση» για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν Facebook Twitter
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι (EPA)
0

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσε απόψε ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις συμφώνησαν σε κοινές «γραμμές δράσης» ώστε να διασώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


Η ΕΕ δεν μπορεί να παράσχει νομικές και οικονομικές εγγυήσεις στην Τεχεράνη, όμως μιλάει σοβαρά όταν αναζητά έναν τρόπο για να συνεχίσει τη ροή των επενδύσεων και θα παρουσιάσει τα μέτρα που προτείνει τις επόμενες εβδομάδες, είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι.


Μετά τη συνάντηση που είχαν απόψε στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι ανέθεσαν σε ειδικούς να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Ιράν. Η ομάδα θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη, σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.


«Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας πρακτικής λύσης», είπε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των συνομιλιών.

«Συζητάμε λύσεις για να διατηρήσουμε ζωντανή τη συμφωνία», συνέχισε, προσθέτοντας ότι τα μέτρα επιδιώκεται να επιτρέπουν στο Ιράν να εξάγει πετρέλαιο και στις ευρωπαϊκές τράπεζες να λειτουργούν χωρίς προβλήματα.


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από την πλευρά του, είπε ότι Ιρανοί και Ευρωπαίοι έκαναν μια «καλή αρχή» στις συνομιλίες τους για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.


«Είμαστε στον σωστό δρόμο (...) πολλά θα εξαρτηθούν από το τι μπορούμε να κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες» είπε μετά τη συνάντηση, διάρκειας 90 λεπτών, που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: 2.571 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, αναφορές για πενταπλάσιο αριθμό - Εν αναμονή της πρώτης εκτέλεσης διαδηλωτή

Διεθνή / Ιράν: 2.571 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, αναφορές για πενταπλάσιο αριθμό - Εν αναμονή της πρώτης εκτέλεσης διαδηλωτή

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις - Οι ιρανικές αρχές ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή, μια κίνηση που σηματοδοτεί νέα, ακόμη πιο σκληρή φάση καταστολής
THE LIFO TEAM
«Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Διεθνή / «Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο πρωθυπουργός του νησιού ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία δεν πρόκειται «ούτε να ανήκει ούτε να κυβερνηθεί» από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM