Η Δανία κατηγορεί Ρωσία, Κίνα και Ιράν για απειλές κατασκοπίας εναντίον της

Η Δανία κατηγορεί Ρωσία, Κίνα και Ιράν για αυξανόμενες απειλές κατασκοπίας εναντίον της Facebook Twitter
Pixabay
0

Η Δανία προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει αυξανόμενη απειλή για κατασκοπεία από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλους, και για την περιοχή της Αρκτικής, όπου οι παγκόσμιες δυνάμεις αγωνίζονται για πόρους και θαλάσσιους δρόμους.

Η Δανέζικη Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών υποστήριξε ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις απόπειρας κατασκοπείας κατά της Δανίας, της οποίας ο ενεργός παγκόσμιος ρόλος την καθιστά δελεαστικό στόχο.

«Η απειλή από δραστηριότητες υπηρεσιών ξένων πληροφοριών κατά της Δανίας, της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόε έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε σε έκθεσή του ο Άντερς Χένρικσεν, επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας της Δανέζικης Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών.

Η Γροιλανδία και οι Νήσοι Φερόε είναι κυρίαρχα εδάφη υπό το Βασίλειο της Δανίας και επίσης μέλη του φόρουμ του Αρκτικού Συμβουλίου. Η Κοπεγχάγη χειρίζεται τα περισσότερα από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Η έκθεση ανέφερε ένα περιστατικό του 2019 με μια πλαστή επιστολή η οποία φαινόταν ότι είχε αποσταλλεί από τον υπουργό Εξωτερικών της Γροιλανδίας σ έναν γερουσιαστή των ΗΠΑ που έλεγε ότι επίκειται δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η επιστολή κατασκευάστηκε και κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο από Ρώσους πράκτορες, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν σύγχυση και μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ της Δανίας, των ΗΠΑ και της Γροιλανδίας», ανέφερε.

Η Μόσχα από την πλευρά της διαψεύδει. Σε ένα email προς το Reuters, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Δανία, Βλαντίμιρ Μπάρμπιν, απέρριψε τον ισχυρισμό σχετικά με την επιστολή χαρακτηρίζοντας τον ψευδή.

Συνέδεσε τις ευρύτερες κατηγορίες κατά της Ρωσίας με ένα κατασκοπευτικό σκάνδαλο στο οποίο οι ΗΠΑ φέρεται να χρησιμοποίησαν μια συνεργασία με τη μονάδα ξένων πληροφοριών της Δανίας για να κατασκοπεύσουν ανώτερους αξιωματούχους γειτονικών χωρών, ανάμεσά τους την τέως καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Μπάρμπιν είπε ότι οι ισχυρισμοί «θα πρέπει να θεωρηθούν αποκλειστικά ως μια επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου με τις δανέζικες αρχές να έχουν παράσχει στην Εθνική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά καλώδια που διατρέχουν την δανέζικη επικράτεια».

Η Αρκτική έχει αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία, με τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ να ανταγωνίζονται για πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, θαλάσσιους οδούς, έρευνες και στρατιωτικά στρατηγικές περιοχές.

Η έκθεση της δανέζικης υπηρεσίας υπογράμμισε επίσης ότι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών - μεταξύ άλλων από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν - επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή με φοιτητές, ερευνητές και εταιρείες για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία και την έρευνα στην Δανία.

Το Reuters μετέδωσε τον Νοέμβριο ότι ένας Κινέζος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης διεξήγαγε γενετική έρευνα με τον κινεζικό στρατό χωρίς να ενημερώσει για την συνεργασία του αυτή.

Η σημερινή έκθεση ανέφερε ότι ο ενεργός διεθνής ρόλος της Δανίας-κράτος μέλους του ΝΑΤΟ, ο ανοιχτός χαρακτήρας της κοινωνίας της και τα υψηλά επίπεδα τεχνολογικής γνώσης συνέβαλαν στο να την καταστήσουν «ελκυστικό στόχο δραστηριοτήτων υπηρεσιών ξένων πληροφοριών».

Ούτε η κινεζική ούτε η ιρανική πρεσβεία απάντησαν σε αιτήματα για να σχολιάσουν την δανέζικη έκθεση.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM