Η πρωθυπουργός της Δανίας ζήτησε συγγνώμη μετά την κυκλοφορία βίντεο, που την δείχνει να ψωνίζει χωρίς μάσκα, τέσσερις ημέρες αφότου η κυβέρνησή της επανέφερε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ορισμένα μέρη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Ekstra Bladet, τραβήχτηκε την Παρασκευή από περαστικό σε κατάστημα ρούχων στην Κοπεγχάγη.

 

«Ήταν απλώς μια παράβλεψη μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν στα social media.

 

«Ξέρω ότι μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Αλλά ιδανικά όχι σε εμένα. Οπότε προφανώς το μετανιώνω και θέλω να σας ευχαριστήσω ξανά για όλα όσα κάνουμε μαζί για να περιορίσουμε την πανδημία» ανέφερε.

 

Το περιστατικό σωρεύει ακόμη μεγαλύτερη πίεση για την Δανή πρωθυπουργό, η οποία αντιμετωπίζει μια κοινοβουλευτική επιτροπή αργότερα αυτή την εβδομάδα, που διερευνά την απόφασή της να σκοτώσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια μινκ πέρυσι λόγω των φόβων για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

 

Η εντολή διαπιστώθηκε ότι δεν είχε νομική βάση και οδήγησε σε παραίτηση υπουργού. Η επιτροπή διερευνά τώρα εάν η Φρέντρικσεν γνώριζε ότι δεν υπήρχε νόμος που της επέτρεπε να επιβάλει το συγκεκριμένο μέτρο.

 

Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε τελικά έναν έκτακτο νόμο που απαγορεύει την εκτροφή μινκ καταστρέφοντας μια κερδοφόρα βιομηχανία.

 

Η Δανία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο μινκ και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μετά την Κίνα.

 

Με πληροφορίες του AFP