Η Βρετανία θα στείλει στρατιωτικούς να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς

Η Βρετανία θα στείλει στρατιωτικούς να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει βρετανικά στρατεύματα στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεών της. 

Ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι βρέθηκε στην πρωτεύουσα Κίεβο για να συζητήσει τα σχέδια παροχής μεγαλύτερης υποστήριξης στην Ουκρανία το επόμενο έτος. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τα σχέδια αυτά, αλλά αμυντικές πηγές λένε ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει βρετανικά στρατεύματα στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση. Προς το παρόν, η Βρετανία εκπαιδεύει ουκρανικά στρατεύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει επίσης μια μικρή ομάδα ιατρών του βρετανικού στρατού που παρέχει εκπαίδευση εντός της Ουκρανίας. 

Ο Χίλι ήρθε στο Κίεβο με την υπόσχεση πρόσθετης στρατιωτικής υποστήριξης ύψους 225 εκατομμυρίων λιρών - για περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βλήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικές άμυνες. Αλλά είπε ότι συζήτησε επίσης πώς να θέσει την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση για το επόμενο έτος. Αυτό, είπε, περιελάμβανε περισσότερα όπλα, περισσότερη εκπαίδευση και περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αμυντικές πηγές λένε ότι μια επιλογή που εξετάζεται είναι η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των δυνάμεών τους. Μιλώντας στο BBC, ο Χίλι αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. «Οι λεπτομέρειες του κοινού μας ουκρανικού σχεδίου θα πρέπει να παραμείνουν, ας πούμε, μη διαθέσιμες στον [Ρώσο] πρόεδρο [Βλαντιμίρ] Πούτιν», είπε. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να προσπαθήσει να θέσει τέρμα στον πόλεμο. Ορισμένα δυτικά έθνη συζητούν πώς θα μπορούσαν να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία σε περίπτωση που συμβεί αυτό. Ο Χίλι δήλωσε ότι θα περιμένει να δει τα σχέδια του Τραμπ, αλλά ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι πρωταρχικό καθήκον του είναι να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την Ουκρανία, ενώ συνεχίζει τον αγώνα της. Τα σχόλιά του έρχονται πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο Λάμι, επαναλαμβάνοντας τον υπουργό Άμυνας, δήλωσε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο ποια περαιτέρω υποστήριξη χρειάζεται για να "θέσει την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση καθώς οδεύουμε προς και μέσω του 2025".

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι σύμμαχοι σε όλη την Ευρώπη να εντείνουν την υποστήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία, την εκπαίδευση που εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τις ένοπλες δυνάμεις τους, τη χρηματοδότηση που εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα, και πρέπει να βρούμε καινοτόμους τρόπους για να βρούμε αυτή τη χρηματοδότηση», πρόσθεσε. Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ούτε έχουν επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, από φόβο μήπως παρασυρθούν σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία. Ωστόσο, μεμονωμένα μέλη έχουν παράσχει όπλα και εξοπλισμό. Η κατάσταση στην Ουκρανία συζητήθηκε επίσης όταν ο πρωθυπουργός Σερ Κιρ Σταρμερ μίλησε με τον Trump κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης την Τετάρτη. «Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη οι σύμμαχοι να σταθούν μαζί με την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση», δήλωσε εκπρόσωπος της Downing Street.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM