Η Βρετανία ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο- Απόφαση άνευ προηγουμένου μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Η Βρετανία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο- Απόφαση άνευ προηγουμένου μετά τον Ψυχρό Πόλεμο Facebook Twitter
0

βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει «πάνω από το 40%» το όριο των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει, όπως αποκάλυψαν το βράδυ χθες Δευτέρα δύο βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ντάουνινγκ Στριτ γνωστοποίησε πως ο κ. Τζόνσον θα παρουσιάσει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τα συμπεράσματα έκθεσης για την άμυνα, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της χώρας, που θα καθορίσει την γραμμή της κυβέρνησης την προσεχή δεκαετία.

Σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων Guardian και Sun, σε γνώση των οποίων περιήλθε το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου έκτασης εκατό σελίδων, η κυβέρνηση των Τόρις σκοπεύει να αυξήσει στις 260 τον μέγιστο αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που επιτρέπεται να αποθηκεύονται στη χώρα, ενώ στο παρελθόν είχε δεσμευθεί να μειώσει το απόθεμα των πυρηνικών της όπλων στις 180 πυρηνικές κεφαλές περί τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Κατά τα δύο βρετανικά ΜΜΕ, η Ντάουνινγκ Στριτ επικαλείται το «μεγεθυνόμενο φάσμα απειλών» από τη σκοπιά της τεχνολογίας και του στρατιωτικού δόγματος διαφόρων παραγόντων για να δικαιολογήσει αυτή την αλλαγή πορείας, η οποία δεν έχει προηγούμενο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η έκθεση προειδοποιεί εναντίον της «ρεαλιστικής πιθανότητας» κάποια τρομοκρατική οργάνωση να «μπορέσει να διαπράξει επίθεση ΡΒΧΠ (σ.σ. με ραδιολογικά, βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα) ως το 2030», αλλά και εναντίον της «ενεργής απειλής» και της «συστημικής πρόκλησης» που αντιπροσωπεύουν κατά το κείμενο η Ρωσία και η Κίνα αντίστοιχα.

«Μια ελάχιστη, αξιόπιστη, ανεξάρτητη πυρηνική αποτροπή, ενταγμένη στην άμυνα του NATO, παραμένει ουσιώδης για την εγγύηση της ασφάλειάς μας», κατά την έκθεση. Η αλλαγή πλεύσης αυτή καταγράφεται καθώς το Λονδίνο επιδιώκει να ανακτήσει μετά το Brexit καθεστώς μεγάλης δύναμης στο διεθνές σκηνικό, εφαρμόζοντας το δόγμα που συνοψίζει ο όρος «Global Britain».

Η μεταβολή αυτή «θα παραβιάσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει (η Βρετανία) στο πλαίσιο της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», κατήγγειλε χθες Δευτέρα σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN). «Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξήσει το απόθεμά του σε όπλα μαζικής καταστροφής εν μέσω πανδημίας είναι ανεύθυνη, επικίνδυνη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», στηλίτευσε η Μπεατρίς Φιν, η διευθύντρια αυτής της ΜΚΟ, η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η οργάνωση Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (Campaign for Nuclear Disarmament, CND) από την πλευρά της βλέπει στην εξέλιξη αυτή το «πρώτο βήμα προς μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», και χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης του ΗΒ «τεράστια πρόκληση στην παγκόσμια σκηνή».

«Ενώ ο κόσμος συζητάει για την πανδημία και το κλιματικό χάος, είναι απίστευτο το ότι η κυβέρνησή μας επιλέγει να μεγεθύνει το βρετανικό πυρηνικό οπλοστάσιο», υπογράμμισε η γενική γραμματέας της, η Κέιτ Χάντσον, για την οποία η «κλιμάκωση των διεθνών εντάσεων και η κατασπατάληση των πόρων μας είναι ανεύθυνη και δυνητικά καταστροφική προσέγγιση» της κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Με πληροφορίες από Guardian, Sun και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM