Η Βρετανία ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή σε «σοβαρό», μία ημέρα μετά την επίθεση στη Βιέννη και στον απόηχο των διαδοχικών βίαιων περιστατικών στη Γαλλία.

 

Η απόφαση του ανεξάρτητου Joint Terrorism Analysis Centre σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται πως είναι «πολύ πιθανή», ενώ στο προηγούμενο επίπεδο θεωρούνταν «πιθανή». Το JTAC- που ανέβασε τον συναγερμό στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο- είναι στις τάξεις της MI5, αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα.

 

«Οι Βρετανοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση, αλλά όχι ανήσυχοι», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ. «Είναι ένα προληπτικό μέτρο, μετά τα τρομακτικά γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας στη Γαλλία και χθες το βράδυ στην Αυστρία και δεν βασίζεται σε συγκεκριμένη απειλή», εξήγησε.

 

Τον περασμένο Νοέμβριο το JTAC είχε χαμηλώσει αιφνιδιαστικά το επίπεδο συναγερμού, μετά τον θάνατο του ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι. Πριν από αυτό, η Βρετανία βρισκόταν στο «σοβαρό» επίπεδο συναγερμού, ή υψηλότερο, από τον Αύγουστο του 2014.

 

Μετά μία σειρά επιθέσεων στη Γαλλία- που ξεκίνησαν με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιουέλ Πατί επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ σε μαθητές- χθες το βράδυ έγινε επίθεση στο κέντρο της Βιέννης, όπου πέντε άνθρωποι- ανάμεσά τους και ο δράστης- έχασαν τη ζωή τους.

 

Πηγές από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας, που επικαλείται ο Guardian, σημείωσαν ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι ξεκάθαρο αν η επίθεση στη Βιέννη σχεδιάστηκε για να συμπέσει με την τελευταία νύχτα πριν από την έναρξη των lockdown, όταν αναμενόταν ότι θα είναι περισσότεροι άνθρωποι έξω. Αλλά, σημείωναν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτό, πριν από το lockdown στην Αγγλία, που θα ξεκινήσει τα ξημερώματα της Πέμπτης.

 

«Έχω ξαναπεί ότι αντιμετωπίζουμε πραγματική και σοβαρή απειλή από την τρομοκρατία στη Βρετανία. Ζητώ από τον κόσμο να παραμείνουν σε εγρήγορση και να αναφέρουν στην αστυνομία οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών.

 

Με πληροφορίες από Guardian