Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο στη θάλασσα μιά ημέρα πριν τη συνάντηση κορυφής Τραμπ και Σι

Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο στη θάλασσα μιά ημέρα πριν τη συνάντηση κορυφής Τραμπ και Σι Facebook Twitter
0

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο σήμερα από τις ανατολικές ακτές της στη θάλασσα, είπε ο στρατός της Νότιας Κορέας, μία μέρα πριν τη συνάντηση κορυφής μεταξύ των αμερικανών και κινέζων ηγετών όπου αναμένεται να συζητήσουν το οπλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

 

Η εκτόξευση έγινε από τη Σίνπο, μια πόλη με λιμάνι, και ο πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο ΓΕΕΘΑ. Στη Σίνπο βρίσκεται επίσης και μια βάση υποβρυχίων.

 

Η εκτόξευση έλαβε χώρα μια μέρα πριν την έναρξη της συνάντησης κορυφής μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Φλόριντα, όπου οι συνομιλίες για την άσκηση πίεσης στη Βόρεια Κορέα να τερματίσει την ανάπτυξη όπλων της θα αποτελέσουν το επίκεντρο των συζητήσεων.

 

Οποιαδήποτε εκτόξευση αντικειμένων που κάνει χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά η Βόρεια Κορέα αψηφά την απαγόρευση, θεωρώντας την καταστρατήγηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην αυτοάμυνα και την εξερεύνηση του διαστήματος.

 

Η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να εκτοξεύσει έναν βαλλιστικό πύραυλο πριν από δύο εβδομάδες από τις ανατολικές της ακτές και νωρίτερα τον Μάρτιο εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους προς την κατεύθυνση της Ιαπωνίας, μερικοί από τους οποίους πλησίασαν τα 300 χιλιόμετρα από τις ακτές της.

 

Η απομονωμένη χώρα έχει επίσης ολοκληρώσει και δύο δοκιμές πυρηνικών όπλων από τον Ιανουάριο του 2016.

 

Σύμφωνα με το κεντρικό στρατηγείο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν μέσου βεληνεκούς και τύπου ΚΝ-15, ο οποίος είναι ο ίδιος τύπος με αυτόν που η ασιατική χώρα εκτόξευσε δοκιμαστικά τον Φεβρουάριο.

 

Η χώρα θεωρείται ότι κατασκευάζει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) ο οποίος μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ, και ο ηγέτης της Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να τον εκτοξεύσει κατά δική του προαίρεση.

 

Ειδικοί και αξιωματούχοι στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ απέχει ακόμα από την κατάκτηση της τεχνικής γνώσης για ένα λειτουργικό διηπειρωτικό σύστημα, που χρειάζεται τεχνολογία για την επανείσοδο τέτοιου πυραύλου στην ατμόσφαιρα και για την τηλεκατεύθυνσή του.

 

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα είπε ότι η εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα του πυραύλου ήταν "ιδιαίτερα προβληματική" και ότι το Τόκιο είχε καταθέσει διαμαρτυρία εναντίον της πυρηνικά εξοπλισμένης γειτονικής χώρας.

 

Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας κάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να εξετάσει την κατάσταση.

 

Στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-Κίνα στη Φλόριντα θα είναι το ερώτημα εάν ο Τραμπ θα προχωρήσει στην απειλή του να χρησιμοποιήσει τις καθοριστικής σημασίας σχέσεις του με την Κίνα να την πιέσει ώστε να κάνει περισσότερα για να πειθαρχήσει τη Βόρεια Κορέα.

 

Ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Τραμπ θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα, και περιέγραψε τις συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα ως μία δοκιμασία της αμερικανοκινεζικής σχέσης.

 

Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει επίσης την Κίνα να ασκήσει οικονομική πίεση στην απρόβλεπτη Πιονγκγιάνγκ για να περιορίσει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα, ενώ το Πεκίνο διατείνεται ότι δεν έχει αυτού του είδους επιρροή στη χώρα αυτή.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM
Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM