Η Βόρεια Κορέα διεισδύει σε θέσεις τηλεργασίας στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια Αμερικανών

Η Βόρεια Κορέα διεισδύει σε θέσεις τηλεργασίας στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια Αμερικανών Facebook Twitter
φωτ.: Pixabay
0

Η 50χρονη Christina Chapman έμοιαζε με μια συνηθισμένη Αμερικανίδα, ενεργή στα social media, μιλώντας για βιβλία, πολιτική και smoothies. Πίσω όμως από τις κάμερες του TikTok, διαχειριζόταν ένα τεράστιο δίκτυο υπολογιστών που εξυπηρετούσε εργάτες IT από τη Βόρεια Κορέα - μια από τις πιο τολμηρές μορφές κυβερνοαπάτης που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ.

Η Chapman λειτουργούσε από το σπίτι της ένα «laptop farm» με δεκάδες υπολογιστές, μέσω των οποίων εργάζονταν εξ αποστάσεως Βορειοκορεάτες, χρησιμοποιώντας ψεύτικες ταυτότητες. Αμερικανικές εταιρείες τους προσλάμβαναν νομίζοντας πως πρόκειται για ντόπιους τεχνικούς, χωρίς να γνωρίζουν ότι εξυπηρετούν το απομονωμένο καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Η Chapman λάμβανε laptop που της έστελναν εταιρείες για τους «εργαζόμενους», εγκαθιστούσε λογισμικά απομακρυσμένης πρόσβασης και φρόντιζε για τις πληρωμές. Έβαζε ακόμη και πλαστές υπογραφές σε έγγραφα όπως τα I-9, που απαιτούνται για τη νόμιμη εργασία στις ΗΠΑ. Έστειλε τουλάχιστον 49 συσκευές στο εξωτερικό και μεσολαβούσε για την κατάθεση και μεταφορά των χρημάτων.

Το FBI υπολογίζει πως χιλιάδες Βορειοκορεάτες εργάζονται μυστικά για λογαριασμό της κυβέρνησης, κερδίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι περισσότεροι είναι τεχνικοί υψηλού επιπέδου που δρουν από χώρες όπως η Κίνα ή η Ρωσία για καλύτερη κάλυψη. Πολλοί εργάζονται ταυτόχρονα για διαφορετικές εταιρείες, αποκομίζοντας τεράστια ποσά.

Οι Βορειοκορεάτες όχι μόνο κερδίζουν χρήματα αλλά αποκτούν και πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, πραγματοποιώντας κατασκοπεία ή κλοπές δεδομένων. Χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να ξεγελούν εργοδότες σε συνεντεύξεις, ενώ προκαλούν σοβαρά φορολογικά προβλήματα σε Αμερικανούς των οποίων τα στοιχεία έχουν κλαπεί.

Παρά τα έσοδα των 177.000 δολαρίων, η Chapman κατέληξε να ζει σε καταφύγιο αστέγων το 2024. Τον Φεβρουάριο 2025, παραδέχθηκε την ενοχή της σε απάτη, κλοπή ταυτότητας και ξέπλυμα χρήματος. Αναμένει ποινή έως και 9 χρόνια φυλάκισης.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM
Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Διεθνή / Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Οι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούτι, εμφανίζονται αδρανείς μετά τις ισραηλινές επιθέσεις - Πώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν στη Μέση Ανατολή και τι φοβούνται οι ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στο Ιράν, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ και τις διεθνείς διπλωματικές κινήσεις
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Οι αναλυτές λένε ότι το Κρεμλίνο δίνει προτεραιότητα στον δικό του πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και στις σχέσεις του με τα έθνη του Κόλπου που δεν θέλουν ένα ισχυρότερο Ιράν
LIFO NEWSROOM