Η Βενεζουέλα αλλάζει και ζώνη ώρας για να εξοικονομήσει ενέργεια

Η Βενεζουέλα αλλάζει και ζώνη ώρας για να εξοικονομήσει ενέργεια Facebook Twitter
1

Η Βενεζουέλα μετέβη χθες σε νέα ζώνη ώρας προκειμένου να εξοικονομήσει ηλεκτρικό ρεύμα, ένα μέτρο που έλαβε ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος θέλησε να μετριάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που οφείλεται στην κρίση ανακοινώνοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εκτός από τα άδεια ράφια των σουπερμάρκετ και τις παράκαιρες διακοπές ρεύματος, οι κάτοικοι της νοτιοαμερικανικής χώρας έχασαν επιπλέον, τη νύχτα της 30ής Απριλίου προς την 1η Μαΐου, μισή ώρα ύπνου, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο: στις 02:30 τοπική ώρα, οι δείκτες των ρολογιών στη Βενεζουέλα έδειξαν 30 λεπτά αργότερα ώστε η χώρα να μεταβεί στη ζώνη ώρας -04:00 GMT.

«Η Βενεζουέλα έχει άλλη μισή ώρα μέλλον, μια νέα ζώνη ώρας, είναι ένα μέτρο για να διασωθεί η Guri»,ο κυριότερος υδροηλεκτρικός σταθμός της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος Μαδούρο, επικεφαλής μιας πορείας χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Τα αποθέματα του σταθμού, όπως και των υπολοίπων της χώρας, βρίσκονται σε ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο, λόγω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 40 χρόνων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που προκαλεί το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Σε αυτή την πετρελαιοπαραγωγό χώρα όπου η οικονομία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τις τελευταίες εβδομάδες μέτρα προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αντισταθμίσει την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς δεν είναι πλέον σε θέση, όπως άλλοτε, να εισαγάγει ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ορισμένα από τα μέτρα αυτά είναι εντυπωσιακά: οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται πλέον μόνο Δευτέρα και Τρίτη. Σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα (εκτός από το Καράκας), το ηλεκτρικό κόβεται για τέσσερις ώρες την ημέρα.

Μια κατάσταση που προκάλεσε αυτή την εβδομάδα ταραχές και λεηλασίες στο Μαρακαΐμπο (βορειοδυτικά) , τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, διαδηλώσεις οργής των Βενεζουελάνων αποκαμωμένων από την κρίση.

«Είναι μια απαραίτητη θυσία προκειμένου να σωθεί η Guri», επέμεινε χθες ο Νικολάς Μαδούρο ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί απέναντι από το προεδρικό μέγαρο.

Με την αλλαγή της ώρας, η χώρα επανέρχεται στη ζώνη ώρας που είχε μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2007, όταν ο τότε πρόεδρος, ο εκλιπών Ούγο Τσάβες (1999-2013), είχε αποφασίσει η Βενεζουέλα να περάσει στη ζώνη ώρας -04:30 GMT, για να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο πριν ξημερώσει.

«Θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε καλύτερα το φως της ημέρας, γιατί θα νυχτώνει πιο αργά», είχε υποσχεθεί, ανακοινώνοντας το μέτρο, ο υπουργός Επιστημών Χόρχε Αρεάσα.

Ο Χεσούς Εσκολόνα, υπεύθυνος για τη νόμιμη Ώρα στη Βενεζουέλα, επιφορτίστηκε με την προσαρμογή του ρολογιού που έχει εγκατασταθεί στο Αστεροσκοπείο Καχιγάλ, στο Καράκας.

Σε ένα κλίμα διαρκούς αναστάτωσης, με νέα μέτρα να ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα, συνεχίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος Μαδούρο προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα ανακοινώνοντας από την τηλεόραση την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30%.

Από χθες, 1η Μαΐου, ο κατώτερος μισθός αυξήθηκε στα 15.051 μπολίβαρ (σχεδόν 40 δολάρια τον μήνα, υπολογίζοντας μια αυξημένη επίσημη τιμή συναλλάγματος, 14 δολάρια στη μαύρη αγορά), μια αύξηση που θα αφορά επίσης τους δημόσιους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς και τους συνταξιούχους.

Από τις αρχές του 2016, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί ήδη κατά 56%, από 98% το 2015.

Ωστόσο η αύξηση αυτή παραμένει ανεπαρκής καθώς η χώρα υποφέρει από τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στον κόσμο, 180,9% το 2015, που θα εκτοξευθεί στο 700% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM