Η Bayer θα πληρώσει πάνω από 10 δισ. δολάρια σε υποθέσεις για το ζιζανιοκτόνο που κατηγορείται ως καρκινογόνο

Η Bayer θα πληρώσει πάνω από 10 δισ. δολάρια σε υποθέσεις για το ζιζανιοκτόνο που κατηγορείται ως καρκινογόνο Facebook Twitter
0

Η εταιρεία Bayer πρόκειται να πληρώσει έως και 10,9 δισ. δολάρια για να διευθετήσει τις αξιώσεις για καρκίνο που σχετίζονται με το ζιζανιοκτόνο Roundup.

Το προϊόν με βάση τη γλυφοσάτη, κατηγορείται για καρκινογόνα αποτελέσματα σε περίπου 125.000 αγωγές. Η δικηγορική εταιρεία Weitz & Luxenberg με έδρα τη Νέα Υόρκη αναφέρει ότι θα επιλύσει εξωδικαστικά τις αγωγές από σχεδόν 100.000 άτομα.

Η Bayer αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραξία, αλλά είπε ότι η πληρωμή θα τερματίσει την «αβεβαιότητα». Το Roundup κυκλοφόρησε αρχικά από την αμερικανική εταιρεία Monsanto, την οποία αγόρασε η Bayer το 2018, και εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, θεωρείται το πιο δημοφιλές ζιζανιοκτόνο στον κόσμο.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η Bayer θα πληρώσει έως 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίλυση εκκρεμών υποθέσεων και θα διαθέσει 1,25 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική ενέργεια, δήλωσε η εταιρεία σε δήλωση στον ιστότοπό της.


«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, αλλά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε επιτύχει δικαιοσύνη για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που, χωρίς δικό τους σφάλμα, πάσχουν από λέμφωμα Non-Hodgkin μετά τη χρήση ενός προϊόντος που η Monsanto τους διαβεβαίωσε ότι ήταν ασφαλές», δήλωσε ο Robin Greenwald, πρόεδρος της ομάδας περιβαλλοντικής ρύπανση και προστασίας των καταναλωτών στο Weitz & Luxenberg.

Μέχρι 5 δισεκατομμύρια δολάρια της συμφωνημένης πληρωμής θα δοθούν φέτος και επιπλέον 5 δισεκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν το 2021. Η Bayer είπε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το 25% των εκκρεμών υποθέσεων για αποζημιώσεις.

«Ο διακανονισμός για το Roundup είναι η σωστή δράση τη σωστή στιγμή για να τερματιστεί μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας» έγραψε ο Werner Baumann, διευθύνων σύμβουλος της Bayer.

Η Bayer αγόρασε τη Monsanto για 63 δισ. δολάρια πριν από δύο χρόνια και αμέσως αντιμετώπισε νομικές διαμάχες για το ζιζανιοκτόνο.Τον Αύγουστο του 2018, δικαστήριο της Καλιφόρνια εξέδωσε την πρώτη απόφαση που συνδέει το Roundup με τον καρκίνο και αποφάσισε να δοθεί στους ενάγοντες σημαντική αποζημίωση.

Στις αγωγές τους, οι χρήστες κατηγορούν το Roundup και το ενεργό συστατικό γλυφοσάτη για πρόκληση διαφόρων μορφών καρκίνου. Η γλυφοσάτη είναι το δραστικό συστατικό σε πολλά ζιζανιοκτόνα, αν και η επιστήμη σχετικά με την ασφάλειά της δεν έχει ακόμη καταλήξει στην επικινδυνότητά της. Ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει τα ζιζανιοκτόνα που περιέχουν την ουσία ενώ άλλες συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν.Η Bayer αρνείται ότι η γλυφοσάτη είναι καρκινογόνος ουσία, μια θέση που υποστηρίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Mε πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΤΕΛΣΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνώρισε την κυβέρνηση Ροντρίγκες - Έδωσε άδεια για εξορύξεις σε πέντε πετρελαϊκές εταιρείες

H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε πέντε μεγάλους ομίλους να επανεκκινήσουν δραστηριότητες στη Βενεζουέλα υπό αμερικανική εποπτεία
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM