Η Αυστρία απαγορεύει το κάπνισμα σε άτομα κάτω των 18 ετών από τα μέσα του 2018

Η Αυστρία απαγορεύει το κάπνισμα σε άτομα κάτω των 18 ετών από τα μέσα του 2018 Facebook Twitter
0

Στην απαγόρευση του καπνίσματος σε άτομα κάτω των 18 ετών προχωρά η Αυστρία από τα μέσα του 2018, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ των εκπροσώπων των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων -καθώς σε αυτά βρίσκεται η αρμοδιότητα ως προς το κάπνισμα- να υιοθετηθεί η σχετική πρόταση της Αυστριακής υπουργού Οικογένειας και Νεολαίας, Σοφί Καρμάζιν, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.


Σημειώνεται, ότι η Αυστρία με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες το κάπνισμα επιτρέπεται από τα 16 χρόνια, ενώ σύμφωνα με έρευνες έχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι η ηλικία στην οποία οι νέοι στην Αυστρία αρχίζουν το κάπνισμα είναι πολύ μικρή, η νεότερη στην Ευρώπη, μόλις στα ένδεκα τους χρόνια και πως στους δεκαπεντάχρονους νέους το ποσοστό των καπνιστών είναι στα μεν κορίτσια 26% στα δε αγόρια 24%.


Σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τους εκπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων, έπειτα από την ολοκλήρωση ενός διήμερου συνεδρίου στην πόλη Κρεμς, η υπουργός Οικογένειας και Νεολαίας χαρακτήρισε "σταθμό στην πολιτική για την Υγεία και τη Νεολαία" την πρόθεση όλων των κρατιδίων να ψηφίσουν σχετικό νόμο στα τοπικά κοινοβούλια τους, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε την πρόθεση της Πολιτείας να επεξεργαστεί αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης.


Την ίδια πρόταση για απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των 18 ετών, η Αυστριακή υπουργός είχε πρωτοπαρουσιάσει πριν δύο χρόνια, με την κεντρική κυβέρνηση να μην μπορεί να προχωρήσει σε απαγορεύσεις ως προς την πώληση και χρήση προϊόντων καπνού.


Κατά τις έντονες συζητήσεις μέσα στους τελευταίους μήνες, αρχικά μόνον τέσσερα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια έδειξαν την πρόθεση να αποδεχθούν μία ενιαία ρύθμιση του ζητήματος, ενώ διαφορές απόψεων καταγράφονταν μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ διατεινόταν έως πρόσφατα πως "τη στιγμή που κάποιος πηγαίνει να ψηφίσει στα 16 χρόνια του, μπορεί να αποφασίζει και για ένα τσιγάρο", ενώ, αντίθετα το κόμμα των Πράσινων χαιρέτιζε εξ αρχής με έμφαση την πρωτοβουλία της υπουργού Οικογένειας και Νεολαίας.


Ταυτόχρονα οι Πράσινοι ζητούν να υπάρξουν επιπλέον μέτρα που θα δυσκολεύουν την πρόσβαση των νέων στο κάπνισμα, επισημαίνοντας πως πολλοί άρχισαν να καπνίζουν σε μικρή ηλικία και ανέπτυξαν ένα δυναμικό εθισμού, που δεν μπορούν πλέον να το αντιμετωπίσουν εύκολα.


Με σχετικό νόμο για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στη γαστρονομία, που είχε ψηφιστεί από την αυστριακή Βουλή τον Μάιο του 2015 και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2018 -όπως και για την απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των 18- δίνεται οριστικό τέλος στο κάπνισμα στη γαστρονομία στην Αυστρία, έπειτα από μια μακρόχρονη συζήτηση που διαρκούσε πάνω από δώδεκα χρόνια.


Ο έως τώρα νόμος περί "προστασίας των μη καπνιστών" ισχύει στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και, έπειτα από μία μεταβατική περίοδο 18 μηνών, εφαρμόζεται με αυστηρότητα στην Αυστρία από την 1η Ιουλίου 2010.

Σύμφωνα με αυτόν, που θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι τις 30 Απριλίου του 2018, όλες οι επιχειρήσεις γαστρονομίας στην Αυστρία (από εστιατόρια, καφέ, την ταβέρνα του χωριού μέχρι τη ντίσκο) με χώρους μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα έχουν ελεύθερη επιλογή να λειτουργούν ως κατάστημα για καπνιστές ή μη καπνιστές.


Επιχειρήσεις με χώρους μεγαλύτερους των 50 τετραγωνικών μέτρων, που επιθυμούν να έχουν μικτή λειτουργία -για καπνιστές και μη καπνιστές- θα πρέπει να έχουν διαμορφώσει και να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους ίδιων διαστάσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση είναι επιβεβλημένη αυτόματα η απαγόρευση του καπνίσματος και το κατάστημα λειτουργεί αποκλειστικά ως μη καπνιστών.


Θεωρητικά, η Αυστρία απαγόρευσε το κάπνισμα στα δημόσια κτίρια το 2005, αλλά η επιβολή του μέτρου τα προηγούμενα χρόνια γνώρισε πολλές ταλαντεύσεις, στους χώρους εργασίας. Όπου υπάρχουν απαγορεύσεις για το κάπνισμα, αυτές τηρούνται από την πλειοψηφία των εργαζομένων.


Πάντως, έρευνα που είχε διενεργηθεί στο παρελθόν, είχε διαπιστώσει πως τελικά δεν είναι η Ελλάδα που κατέχει τα "πρωτεία" στο κάπνισμα, αλλά η Αυστρία, στην οποία το ποσοστό καπνιστών είναι το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και αυτό σε παγκόσμια κλίμακα.


Σύμφωνα με την έρευνα, με ένα ποσοστό καπνιστών 36,3% του πληθυσμού της, η Αυστρία βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 35% και τρίτη την Ουγγαρία με 23,8%.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM