Η Apple θα πληρώσει 113 εκατ. δολάρια σε διακανονισμό για το batterygate παλιών iPhone

Η Apple θα πληρώσει 113 εκατ. δολάρια σε διακανονισμό για το batterygate παλιών iPhone Facebook Twitter
EPA
0

Η Apple θα καταβάλει 113 εκατομμύρια δολάρια σε διακανονισμούς, για το σκάνδαλο με τα «αργά iPhone» 

To 2016, εκατομμύρια κάτοχοι iPhone επηρεάστηκαν όταν τα μοντέλα iPhone 6, iPhone 7 και SE άρχισαν να λειτουργούν με πιο αργούς ρυθμούς, στην υπόθεση που έμεινε στην ιστορία ως "batterygate". Εκείνη τη χρονιά η Apple είχε αναβαθμίσει το λογισμικό αυτών των μοντέλων, ελαττώνοντας τις ταχύτητες των τσιπ σε παλιότερες συσκευές. 

Τριάντα τρεις πολιτείες στις ΗΠΑ κατηγόρησαν τον τεχνολογικό κολοσσό πως στόχος ήταν να εξωθήσει τους χρήστες στο να αγοράσουν καινούργιες συσκευές. Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει την τελευταία εξέλιξη, αλλά κατά το παρελθόν είχε υποστηρίξει πως η απόδοση των iPhone είχε επιβραδυνθεί για να διατηρηθούν σε λειτουργική κατάσταση οι μπαταρίες των παλιότερων συσκευών.

Η νέα συμφωνία είναι ανεξάρτητη από τον διακανονισμό ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο μετά από μία μαζική αγωγή προς την εταιρεία. 

Η Apple παραδέχτηκε πως το επίμαχο update είχε μειώσει τις ενεργειακές ανάγκες των συσκευών μόνο αφότου ερευνητές διαπίστωσαν τις ασυνήθιστες επιβραδύνσεις μέσα στο 2017. Στις πολιτείες που έγιναν αγωγές και μηνύσεις, η Apple κατηγορήθηκε ότι εξαπάτησε τους χρήστες και θα έπρεπε είτε να αντικαταστήσει τις μπαταρίες είτε να αποκαλύψει εγκαίρως το ζήτημα. 

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα στην Αριζόνα, εκατομμύρια χρήστες επηρεάστηκαν από αυτές τις αναβαθμίσεις ενώ η Apple επιμένει πως η επιβράδυνση των συστημάτων δεν έγινε για κερδοσκοπικούς λόγους. Όμως ο εισαγγελέας της Αριζόνα Μαρκ Μπρόβιτς τόνιζε σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε χθες: «Πολλοί καταναλωτές αποφάσισαν ότι ο μόνος τρόπος για να έχουν καλύτερη απόδοση ήταν να αγοράσουν ένα νεότερο μοντέλο iPhone από την Apple. Η Apple φυσικά κατανοούσε απόλυτα τον αντίκτυπο στις πωλήσεις».

Σύμφωνα με τους όρους του διακανονισμού, η Apple δεν αναγνώρισε καμία παρανομία ή κακόβουλη ενέργεια. Συμφώνησε επίσης να παρέχει «αληθείς πληροφορίες» για την διαχείριση ενέργειας στα iPhone, στην ιστοσελίδα της, στα σημειώματα για τις αναβαθμίσεις λογισμικού και τις ρυθμίσεις στις συσκευές. 

Ο διακανονισμός έρχεται σε μία περίοδο που η Apple που βρίσκεται και σε άλλη, μεγάλη νομική διαμάχη με την Epic Games, για τις πρακτικές που ακολουθούνται στο Apple Store και τις χρεώσεις στους δημιουργούς λογισμικού. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM