Η Apple θα πληρώσει 113 εκατ. δολάρια σε διακανονισμό για το batterygate παλιών iPhone

Η Apple θα πληρώσει 113 εκατ. δολάρια σε διακανονισμό για το batterygate παλιών iPhone Facebook Twitter
EPA
0

Η Apple θα καταβάλει 113 εκατομμύρια δολάρια σε διακανονισμούς, για το σκάνδαλο με τα «αργά iPhone» 

To 2016, εκατομμύρια κάτοχοι iPhone επηρεάστηκαν όταν τα μοντέλα iPhone 6, iPhone 7 και SE άρχισαν να λειτουργούν με πιο αργούς ρυθμούς, στην υπόθεση που έμεινε στην ιστορία ως "batterygate". Εκείνη τη χρονιά η Apple είχε αναβαθμίσει το λογισμικό αυτών των μοντέλων, ελαττώνοντας τις ταχύτητες των τσιπ σε παλιότερες συσκευές. 

Τριάντα τρεις πολιτείες στις ΗΠΑ κατηγόρησαν τον τεχνολογικό κολοσσό πως στόχος ήταν να εξωθήσει τους χρήστες στο να αγοράσουν καινούργιες συσκευές. Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει την τελευταία εξέλιξη, αλλά κατά το παρελθόν είχε υποστηρίξει πως η απόδοση των iPhone είχε επιβραδυνθεί για να διατηρηθούν σε λειτουργική κατάσταση οι μπαταρίες των παλιότερων συσκευών.

Η νέα συμφωνία είναι ανεξάρτητη από τον διακανονισμό ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο μετά από μία μαζική αγωγή προς την εταιρεία. 

Η Apple παραδέχτηκε πως το επίμαχο update είχε μειώσει τις ενεργειακές ανάγκες των συσκευών μόνο αφότου ερευνητές διαπίστωσαν τις ασυνήθιστες επιβραδύνσεις μέσα στο 2017. Στις πολιτείες που έγιναν αγωγές και μηνύσεις, η Apple κατηγορήθηκε ότι εξαπάτησε τους χρήστες και θα έπρεπε είτε να αντικαταστήσει τις μπαταρίες είτε να αποκαλύψει εγκαίρως το ζήτημα. 

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα στην Αριζόνα, εκατομμύρια χρήστες επηρεάστηκαν από αυτές τις αναβαθμίσεις ενώ η Apple επιμένει πως η επιβράδυνση των συστημάτων δεν έγινε για κερδοσκοπικούς λόγους. Όμως ο εισαγγελέας της Αριζόνα Μαρκ Μπρόβιτς τόνιζε σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε χθες: «Πολλοί καταναλωτές αποφάσισαν ότι ο μόνος τρόπος για να έχουν καλύτερη απόδοση ήταν να αγοράσουν ένα νεότερο μοντέλο iPhone από την Apple. Η Apple φυσικά κατανοούσε απόλυτα τον αντίκτυπο στις πωλήσεις».

Σύμφωνα με τους όρους του διακανονισμού, η Apple δεν αναγνώρισε καμία παρανομία ή κακόβουλη ενέργεια. Συμφώνησε επίσης να παρέχει «αληθείς πληροφορίες» για την διαχείριση ενέργειας στα iPhone, στην ιστοσελίδα της, στα σημειώματα για τις αναβαθμίσεις λογισμικού και τις ρυθμίσεις στις συσκευές. 

Ο διακανονισμός έρχεται σε μία περίοδο που η Apple που βρίσκεται και σε άλλη, μεγάλη νομική διαμάχη με την Epic Games, για τις πρακτικές που ακολουθούνται στο Apple Store και τις χρεώσεις στους δημιουργούς λογισμικού. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM