Η Apple θα πληρώσει 113 εκατ. δολάρια σε διακανονισμό για το batterygate παλιών iPhone

Η Apple θα πληρώσει 113 εκατ. δολάρια σε διακανονισμό για το batterygate παλιών iPhone Facebook Twitter
EPA
0

Η Apple θα καταβάλει 113 εκατομμύρια δολάρια σε διακανονισμούς, για το σκάνδαλο με τα «αργά iPhone» 

To 2016, εκατομμύρια κάτοχοι iPhone επηρεάστηκαν όταν τα μοντέλα iPhone 6, iPhone 7 και SE άρχισαν να λειτουργούν με πιο αργούς ρυθμούς, στην υπόθεση που έμεινε στην ιστορία ως "batterygate". Εκείνη τη χρονιά η Apple είχε αναβαθμίσει το λογισμικό αυτών των μοντέλων, ελαττώνοντας τις ταχύτητες των τσιπ σε παλιότερες συσκευές. 

Τριάντα τρεις πολιτείες στις ΗΠΑ κατηγόρησαν τον τεχνολογικό κολοσσό πως στόχος ήταν να εξωθήσει τους χρήστες στο να αγοράσουν καινούργιες συσκευές. Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει την τελευταία εξέλιξη, αλλά κατά το παρελθόν είχε υποστηρίξει πως η απόδοση των iPhone είχε επιβραδυνθεί για να διατηρηθούν σε λειτουργική κατάσταση οι μπαταρίες των παλιότερων συσκευών.

Η νέα συμφωνία είναι ανεξάρτητη από τον διακανονισμό ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο μετά από μία μαζική αγωγή προς την εταιρεία. 

Η Apple παραδέχτηκε πως το επίμαχο update είχε μειώσει τις ενεργειακές ανάγκες των συσκευών μόνο αφότου ερευνητές διαπίστωσαν τις ασυνήθιστες επιβραδύνσεις μέσα στο 2017. Στις πολιτείες που έγιναν αγωγές και μηνύσεις, η Apple κατηγορήθηκε ότι εξαπάτησε τους χρήστες και θα έπρεπε είτε να αντικαταστήσει τις μπαταρίες είτε να αποκαλύψει εγκαίρως το ζήτημα. 

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα στην Αριζόνα, εκατομμύρια χρήστες επηρεάστηκαν από αυτές τις αναβαθμίσεις ενώ η Apple επιμένει πως η επιβράδυνση των συστημάτων δεν έγινε για κερδοσκοπικούς λόγους. Όμως ο εισαγγελέας της Αριζόνα Μαρκ Μπρόβιτς τόνιζε σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε χθες: «Πολλοί καταναλωτές αποφάσισαν ότι ο μόνος τρόπος για να έχουν καλύτερη απόδοση ήταν να αγοράσουν ένα νεότερο μοντέλο iPhone από την Apple. Η Apple φυσικά κατανοούσε απόλυτα τον αντίκτυπο στις πωλήσεις».

Σύμφωνα με τους όρους του διακανονισμού, η Apple δεν αναγνώρισε καμία παρανομία ή κακόβουλη ενέργεια. Συμφώνησε επίσης να παρέχει «αληθείς πληροφορίες» για την διαχείριση ενέργειας στα iPhone, στην ιστοσελίδα της, στα σημειώματα για τις αναβαθμίσεις λογισμικού και τις ρυθμίσεις στις συσκευές. 

Ο διακανονισμός έρχεται σε μία περίοδο που η Apple που βρίσκεται και σε άλλη, μεγάλη νομική διαμάχη με την Epic Games, για τις πρακτικές που ακολουθούνται στο Apple Store και τις χρεώσεις στους δημιουργούς λογισμικού. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / WSJ: Τα κράτη του Κόλπου άρουν τους περιορισμούς για την επιχείρηση «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη της αμερικανικής επιχείρησης καθοδήγησης και επίβλεψης πλοίων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μετανάστευση έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε «εκκολαπτήριο» τρομοκρατίας

«Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και των αξιών του, η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να σταματήσει τη σκόπιμη παρακμή της», σημειώνεται σε σχετικό κείμενο
THE LIFO TEAM
ΜΠΟΝΙ ΤΑΙΛΕΡ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΩΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διεθνή / Νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα η Μπόνι Τάιλερ μετά από επέμβαση στο έντερο

Την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση στο έντερο, με την αρχική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ότι η ίδια αναρρώνει
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεθνή / Χανταϊός: Οι βρετανικές αρχές ζητούν καραντίνα 45 ημερών για επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου

Δύο Βρετανοί βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στα σπίτια τους, έπειτα από πιθανή έκθεση στον ιό, ενώ ένας 56χρονος Βρετανός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στην Ολλανδία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM