Η Άνγκελα Μέρκελ χωρίς να υποδείξει κάποιον για την προεδρία του CDU, πόστο που αποτελεί το εφαλτήριο για την καγκελαρία, δήλωσε σήμερα η ίδια στους δημοσιογράφους λίγο αφού ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, τον Δεκέμβριο, και στην συνέχεια από την ηγεσία της κυβέρνησης, το 2021.

 

«Αισθάνομαι ότι η φάση αυτή είναι πλήρης ευκαιριών και αυτό είναι καλό διότι δεν τις είχαμε πριν από 18 χρόνια», δήλωσε η καγκελάριος. Ένα πρόσωπο προσκείμενο στην Μέρκελ, η γενική γραμματέας του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, και ένας επικριτής της και υποστηρικτής της στροφής προς τα δεξιά, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία του CDU.

 

«Κατά πρώτον, στο επόμενο συνέδριο του CDU τον Δεκέμβριο στο Αμβούργο, δεν θα είμαι υποψήφια για την προεδρία του CDU», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματός της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα εκλογικά αποτελέσματα των δύο τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων του Οκτωβρίου στην Βαυαρία και την Έσση.

«Κατά δεύτερον, αυτή η τέταρτη θητεία είναι η τελευταία μου ως καγκελαρίου της Γερμανίας. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία, ούτε υποψήφια για το κοινοβούλιο, και δεν θα επιδιώξω άλλα πολιτικά αξιώματα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ αναγγέλλοντας έτσι το τέλος της δεκατριάχρονης κυριαρχίας της στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters