Η Amazon θα πληρώσει 500.000$ γιατί δεν ενημέρωνε επαρκώς για τα κρούσματα κορωνοϊού

Η Amazon θα πληρώσει 500.000$ γιατί δεν ενημέρωνε επαρκώς για τα κρούσματα κορωνοϊού Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Η Amazon κατέληξε σε διακανονισμό στην Καλιφόρνια, σχετικά με ισχυρισμούς ότι απέτυχε να ενημερώσει επαρκώς υπαλλήλους της για τα κρούσματα κορωνοϊού στον χώρο εργασίας. 

Μια πρακτική που, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Καλιφόρνιας άφησε τους εργαζόμενους «τρομοκρατημένους και ανήμπορους» να πάρουν αποφάσεις για να προστατευθούν. 

Η εταιρεία θα πληρώσει 500.000 δολάρια, αλλά δεν θα παραδεχθεί ότι έκανε λάθος, στο πλαίσιο του διακανονισμού. Η Amazon ανέφερε ότι ο νόμος δεν απαιτούσε να κοινοποιήσει στο προσωπικό τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, αλλά πλέον έχει αρχίσει να το κάνει. 

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που σχετίζεται με τους κανονισμούς της πολιτείας που απαιτούν οι εργοδότες να κρατούν ενημερωμένο το προσωπικό. Η νομοθεσία απαιτεί οι εταιρείες να ενημερώνουν εγκαίρως τους εργαζόμενους για πιθανή έκθεση στον κορωνοϊό στον χώρο εργασίας, όπως και για τα προστατευτικά μέτρα σχετικά με την πανδημία, για σχέδια απολύμανσης και ασφάλειας, αλλά και να αναφέρουν τα κρούσματα στις τοπικές υγειονομικές αρχές.  

«Καθώς η εταιρεία απολάμβανε άνθηση και ιστορικές πωλήσεις, με διπλασιασμό της τιμής της μετοχής της, η Amazon απέτυχε να ειδοποιεί επαρκώς τους υπαλλήλους αποθήκης και τις τοπικές υγειονομικές αρχές για τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, με αποτέλεσμα συχνά να μην μπορούν να παρακολουθήσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, Ρομπ Μπόντα. 

«Αυτό άφησε πολλούς εργαζόμενους, ευλόγως, τρομοκρατημένους και ανήμπορους να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους», συμπλήρωσε ο Μπόντα. 

Η συμφωνία ισχύει μόνο για την Καλιφόρνια, όπου η Amazon απασχολεί περίπου 150.000 εργαζόμενους και πρέπει να εγκριθεί από δικαστή. Όμως, η εταιρεία έχει επικριθεί για τις τακτικές της και αλλού, ενώ είναι αντιμέτωπη με νομικές διαδικασίες και στη Νέα Υόρκη, για την ασφάλεια σε δύο εγκαταστάσεις της εκεί. 

Η εκπρόσωπος της Amazon, Μπάρμπαρα Γκρέιτ, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν παραβίασε τον νόμο και ότι πάντα ενημέρωνε τους εργαζόμενους για την όποια έκθεση σε περιπτώσεις του ιού, όπως και ότι έχει κάνει ιχνηλάτηση. 

«Η νομοθεσία της Καλιφόρνιας δεν ορίζει συγκεκριμένα ότι έπρεπε να δώσουμε αριθμούς σε αυτές τις ενημερώσεις», ανέφερε. Παρόλα αυτά, η εταιρεία πλέον παρέχει αυτή την πληροφορία εντός 24 ωρών, για τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της στην Καλιφόρνια. 

Σύμφωνα με την Amazon, δεν απαιτείται να αλλάξει ο τρόπος που ειδοποιούσε τους εργαζομένους της αν έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα κορωνοϊού. Το ζήτημα, ανέφερε, αφορούσε τη δομή των μαζικών ειδοποιήσεων προς τους εργαζόμενους, οι οποίες σχετίζονται με την πανδημία. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM