Η Amazon θα πληρώσει 500.000$ γιατί δεν ενημέρωνε επαρκώς για τα κρούσματα κορωνοϊού

Η Amazon θα πληρώσει 500.000$ γιατί δεν ενημέρωνε επαρκώς για τα κρούσματα κορωνοϊού Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Η Amazon κατέληξε σε διακανονισμό στην Καλιφόρνια, σχετικά με ισχυρισμούς ότι απέτυχε να ενημερώσει επαρκώς υπαλλήλους της για τα κρούσματα κορωνοϊού στον χώρο εργασίας. 

Μια πρακτική που, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Καλιφόρνιας άφησε τους εργαζόμενους «τρομοκρατημένους και ανήμπορους» να πάρουν αποφάσεις για να προστατευθούν. 

Η εταιρεία θα πληρώσει 500.000 δολάρια, αλλά δεν θα παραδεχθεί ότι έκανε λάθος, στο πλαίσιο του διακανονισμού. Η Amazon ανέφερε ότι ο νόμος δεν απαιτούσε να κοινοποιήσει στο προσωπικό τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, αλλά πλέον έχει αρχίσει να το κάνει. 

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που σχετίζεται με τους κανονισμούς της πολιτείας που απαιτούν οι εργοδότες να κρατούν ενημερωμένο το προσωπικό. Η νομοθεσία απαιτεί οι εταιρείες να ενημερώνουν εγκαίρως τους εργαζόμενους για πιθανή έκθεση στον κορωνοϊό στον χώρο εργασίας, όπως και για τα προστατευτικά μέτρα σχετικά με την πανδημία, για σχέδια απολύμανσης και ασφάλειας, αλλά και να αναφέρουν τα κρούσματα στις τοπικές υγειονομικές αρχές.  

«Καθώς η εταιρεία απολάμβανε άνθηση και ιστορικές πωλήσεις, με διπλασιασμό της τιμής της μετοχής της, η Amazon απέτυχε να ειδοποιεί επαρκώς τους υπαλλήλους αποθήκης και τις τοπικές υγειονομικές αρχές για τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, με αποτέλεσμα συχνά να μην μπορούν να παρακολουθήσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, Ρομπ Μπόντα. 

«Αυτό άφησε πολλούς εργαζόμενους, ευλόγως, τρομοκρατημένους και ανήμπορους να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους», συμπλήρωσε ο Μπόντα. 

Η συμφωνία ισχύει μόνο για την Καλιφόρνια, όπου η Amazon απασχολεί περίπου 150.000 εργαζόμενους και πρέπει να εγκριθεί από δικαστή. Όμως, η εταιρεία έχει επικριθεί για τις τακτικές της και αλλού, ενώ είναι αντιμέτωπη με νομικές διαδικασίες και στη Νέα Υόρκη, για την ασφάλεια σε δύο εγκαταστάσεις της εκεί. 

Η εκπρόσωπος της Amazon, Μπάρμπαρα Γκρέιτ, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν παραβίασε τον νόμο και ότι πάντα ενημέρωνε τους εργαζόμενους για την όποια έκθεση σε περιπτώσεις του ιού, όπως και ότι έχει κάνει ιχνηλάτηση. 

«Η νομοθεσία της Καλιφόρνιας δεν ορίζει συγκεκριμένα ότι έπρεπε να δώσουμε αριθμούς σε αυτές τις ενημερώσεις», ανέφερε. Παρόλα αυτά, η εταιρεία πλέον παρέχει αυτή την πληροφορία εντός 24 ωρών, για τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της στην Καλιφόρνια. 

Σύμφωνα με την Amazon, δεν απαιτείται να αλλάξει ο τρόπος που ειδοποιούσε τους εργαζομένους της αν έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα κορωνοϊού. Το ζήτημα, ανέφερε, αφορούσε τη δομή των μαζικών ειδοποιήσεων προς τους εργαζόμενους, οι οποίες σχετίζονται με την πανδημία. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM