Η Airbnb δήλωσε ότι θα απαγορεύσει τα «σπίτια των πάρτι» μετά από το μακελειό με τους πέντε νεκρούς σε ένα σπίτι στη Καλιφόρνια νοικιασμένο μέσω της εταιρείας.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Brian Chesky, δήλωσε σε ένα tweet ότι η εταιρεία θα λάβει μέτρα για να «καταπολεμήσει μη εξουσιοδοτημένα πάρτι και να απαλλαγεί από την καταχρηστική συμπεριφορά φιλοξενουμένων και επισκεπτών». «Πρέπει να το κάνουμε καλύτερα, και θα το κάνουμε. Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε ο κ. Chesky.

 

Το φαινόμενο των μη εξουσιοδοτημένων πάρτι σε σπίτι της Airbnb δεν είναι κάτι νέο και δεν συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ. Συχνά ενοικιάζονται σπίτια από χρήστες που στόχο έχουν να διοργανώσουν κάποιο πάρτι χωρίς να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης. Οι προσκλήσεις διοχετεύονται μέσα από social media, όπως και η προώθηση των πάρτι.

 

 

 

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο σπίτι, στην πόλη Orinda, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, και δύο άλλοι πέθαναν αργότερα στο νοσοκομείο. Το σπίτι είχε γίνει κράτηση μέσω Airbnb, προτού δημοσιευτεί στο Instagram ως χώρος για ένα πάρτι Halloween το οποίο τελικά προσέλκυσε πάνω από 100 ανθρώπους. Ο οικοδεσπότης δεν εξουσιοδότησε το πάρτι και δεν γνώριζε τι συνέβαινε στο σπίτι του, είπε η Airbnb. Όλα τα θύματα ήτα κάτω των 30 ετών. Οι αρχές δεν έχουν κάνει ακόμη καμία σύλληψη.

 

Ο Chesky δήλωσε ότι η Airbnb θα δημιουργήσει μια ομάδα ταχείας δράσης για περιπτώσεις παραβίασης της απαγόρευσης. Η εταιρεία θα αναλάβει επίσης άμεση δράση εναντίον χρηστών που παραβίασαν τις πολιτικές της και θα τους αποκλείει από την πλατφόρμα της, ανέφερε.

 

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάστηκε για το πάρτι διηγήθηκε στην εφημερίδα San Francisco Chronicle ότι η γυναίκα στην οποία άφησε τα κλειδιά του σπιτιού του του είχε πει ότι ήθελε να καλέσει δώδεκα μέλη της οικογένειάς της. Όταν κάποιοι γείτονές του διαμαρτυρήθηκαν για τον θόρυβο, κάλεσε την αστυνομία αφού είδε και από τις κάμερες ασφαλείας ότι στο σπίτι του είχαν πάει πολύ περισσότεροι από 12 άνθρωποι.

 

Αφού είχαν λάβει αρκετές κλήσεις από πολίτες για διατάραξη της κοινής ησυχίας, οι αστυνομικοί βρίσκονταν ήδη καθ'οδόν προς το σπίτι αυτό όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό με τους πυροβολισμούς.