Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις: Πλησιάζει στο Καστελόριζο το Oruc Reis

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις: Πλησιάζει στο Καστελόριζο το Oruc Reis Facebook Twitter
0

Συνεχίζει η Τουρκία, τα επικίνδυνα παιχνίδια και τον πόλεμο νεύρων με το Oruc Reis, το οποίο νωρίτερα σήμερα βρέθηκε ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο.

Το Oruc Reis με τα βοηθητικά τα Ataman και Cengiz Han αλλά και τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, βρίσκεται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα ανοιχτά του ελληνικού ακριτικού νησιού, ενώ κινείται μια ΒΑ και μια ΝΔ του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος προσέγγισε στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων από τη Στρογγύλη και στα 14 ναυτικά μίλια από τη Μεγίστη. Υπενθυμίζεται ότι το βορειότερο τμήμα της παράνομης navtex φτάνει μέχρι και τα 6,5 ναυτικά μίλια.

Η κίνηση του ερευνητικού πιο βόρεια έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή με ισχυρές μονάδες του Στόλου που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις και δίνουν απευθείας εικόνα στην Αθήνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Η θέση του Oruc Reis το απόγευμα και η πορεία του σύμφωνα με το marinetraffic:

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις: Πλησιάζει στο Καστελόριζο το Oruc Reis Facebook Twitter

Η πορεία του πλοίου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας παρακολουθείται στενά, από το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα καθώς και το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Με πληροφορίες από Το Βήμα, ΕΡΤ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οκτώ χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία - Γιατί CIA και άλλοι δεν το πίστεψαν ποτέ

Διεθνή / Τουρκία: Αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Ερντογάν 8 χρόνια μετά - Γιατί η CIA δεν το πίστεψε ποτέ

Από το 2016 συνολικά 705.172 Τούρκοι κρατήθηκαν ή συνελήφθησαν - Το πραξικόπημα έδωσε στον Ερντογάν όσα χρειαζόταν για να εδραιώσει την απόλυτη κυριαρχία του και άλλαξε την Τουρκία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ