Η Κιμ Γιο Τζονγκ, αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ότι αν η Νότια Κορέα πραγματοποιήσει τις σχεδιαζόμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ αυτό θα βλάψει την αποφασιστικότητα των δύο χωρών να ανοικοδομήσουν τις σχέσεις τους. 

 

Η πρόσφατη απόφαση για την αποκατάσταση των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας δεν πρέπει να γίνει αντιληπτή ως κάτι παραπάνω από μία επανασύνδεση των «φυσικών» δεσμών, σημείωσε ακόμη η Κιμ Γιο Τζονγκ. Θα ήταν «απερίσκεπτο» να υποθέσει κανείς ότι επίκειται οποιαδήποτε σύνοδος, συμπλήρωσε. 

 

Οι δηλώσεις της, τις οποίες μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, έρχονται σε μια περίοδο που η Πιονγιάνγκ και η Σεούλ είναι σε συνομιλίες για το ενδεχόμενο να οργανωθεί μία σύνοδος, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών. 

 

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα αναμένεται να πραγματοποιήσουν κοινή στρατιωτική άσκηση μέσα στον Αύγουστο. 

 

«Η κυβέρνησή μας και ο στρατός θα παρακολουθούν στενά εάν οι Νοτιοκορεάτες προχωρήσουν με τα επιθετικά πολεμικά γυμνάσια ή θα πάρουν τη μεγάλη απόφαση. Ελπίδα ή απόγνωση; Δεν εξαρτάται από εμάς», τόνισε η Κιμ Γιο Τζονγκ, σύμφωνα με το KCNA.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters