HRW: «Προφανή εγκλήματα πολέμου» σε περιοχές υπό ρωσική κατοχή στην Ουκρανία

HRW: «Προφανή εγκλήματα πολέμου» σε περιοχές υπό ρωσική κατοχή στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Για προφανή εγκλήματα πολέμου από ρωσικής πλευράς στην Ουκρανία κάνει λόγο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις όπου ρωσικά στρατεύματα έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων σε περιοχές, οι οποίες είναι υπό την κατοχή τους. Μεταξύ αυτών, το Χάρκοβο, περιοχές του Κίεβου και στο Τσερνίχιβ.

Στις αναφορές αυτές γίνεται λόγος για μια περίπτωση επαναλαμβανόμενου βιασμού, δύο περιπτώσεις εκτέλεσης αμάχων, η μία έξι ανδρών και η άλλη ενός αλλά και άλλες περιπτώσεις παράνομης βίας και απειλών κατά πολιτών μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 14 Μαρτίου 2022.

Στρατιώτες εμπλέκονται επίσης σε λεηλασίες περιουσίας πολιτών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ρουχισμού κ.λπ.

Όσοι συμμετείχαν σε αυτές τις κακοποιήσεις είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

«Οι υποθέσεις που τεκμηριώσαμε ισοδυναμούν με ανείπωτη, εσκεμμένη σκληρότητα και βία κατά Ουκρανών αμάχων», δήλωσε ο Χιου Γουίλιαμσον, διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο βιασμός, η δολοφονία και άλλες βίαιες ενέργειες εναντίον ανθρώπων που βρίσκονται υπό ρωσική κυριαρχία θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε συνέντευξη από 10 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μάρτυρες, θύματα και κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών.  

Ενδεικτικό των εγκλημάτων είναι η κατάθεση μίας γυναίκας, η οποία δήλωσε στο στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι ένας Ρώσος στρατιώτης τη βίασε επανειλημμένα σε ένα σχολείο στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου, όπου αυτή και η οικογένειά της είχαν καταφύγει στις 13 Μαρτίου.

Είπε ότι την χτύπησε και της χάραξε το πρόσωπο και τον λαιμό με μαχαίρι ενώ της έκοψε και τα μαλλιά. Την επόμενη μέρα η γυναίκα κατέφυγε στο Χάρκοβο, όπου μπόρεσε να λάβει ιατρική περίθαλψη. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέτασε δύο φωτογραφίες, τις οποίες η γυναίκα μοιράστηκε με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δείχνουν τα τραύματά της στο πρόσωπο.

«Η Ρωσία έχει διεθνή νομική υποχρέωση να διερευνήσει αμερόληπτα φερόμενα εγκλήματα πολέμου από τους στρατιώτες της», είπε ο Ουίλιαμσον.

«Οι διοικητές θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η αποτυχία να αναλάβουν δράση κατά της δολοφονίας και του βιασμού μπορεί να τους καταστήσει προσωπικά υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου».

Με πληροφορίες του HRW

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM
Δασμούς 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Μετά την πίεση του Αμερικανού προέδρου, η Apple δεσμεύτηκε για νέα επένδυση 100 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά - Δασμοί-μαμούθ σε ημιαγωγούς και εξαρτήματα, αν δεν μεταφερθεί η παραγωγή στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM