Δύο Ιρλανδοί σέρφερς, η Sophie Curran και ο Conor McClory εντόπισαν έναν μυστηριώδη μεταλλικό σωλήνα. Μία χρονοκάψουλα που έκανε ένα ταξίδι 4.000 χιλιομέτρων έξω από τον Αρκτικό Κύκλο.

 

Οι δύο σέρφερς βρήκαν μια κάψουλα από ένα πλήρωμα Ρώσων εξερευνητών του Βόρειου Πόλου. Πιστεύεται δε, ότι η κάψουλα ταξίδεψε σχεδόν 4.000 χιλιόμετρα από τους πάγους του Αρκτικού Κύκλου στο ελαφρώς λιγότερο παγωμένο, αλλά ακόμα αρκετά κρύο νερό του Ατλαντικού στο Bloody Foreland στο Gweedore, της Ιρλανδίας.

 

Μέσα στη χρονοκάψουλα υπήρχαν επιστολές, ποιήματα και φωτογραφίες από Ρώσους εξερευνητές, που συμμετείχαν σε αποστολή στον Βόρειο Πόλο το 2018. Όλα τα αντικείμενα ήταν από τα 50 χρόνια του Victory, του δεύτερου μεγαλύτερου παγοθραυστικού στον κόσμο.

 

Το πλοίο Victory μεταφέρει επιβάτες σε εμπορικά ταξίδια στον Βόρειο Πόλο. Μπορεί να μεταφέρει δε, περίπου 140 επιβάτες και πλήρωμα, είναι ικανό να διαπεράσει πάγο βάθους 2,5 μέτρων και να φτάσει σε ταχύτητες έως και 18 κόμβους (20 μίλια / ώρα) σε ανοιχτό νερό.


Μιλώντας στο Donegal Daily, ο κ. McClory είπε ότι οι δύο φίλοι συνάντησαν το παράξενο αντικείμενο όταν πήγαν στην περιοχή για να ελέγξουν αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να κάνουν σερφ.

 

Άνοιξαν την κάψουλα με επιφύλαξη, χωρίς να γνωρίζουν πλήρως το περιεχόμενό της. Μέσα στην κάψουλα, ο κ. McClory και η κα Curran βρήκαν γράμματα, μενού από φαγητό, κονκάρδες, διαφημιστικά σουπλά μπύρας, πώματα κρασιού και μια συλλογή φωτογραφιών από την αποστολή του 2018.


Μιλώντας στο BBC Radio Foyle, Mark Patterson Show, οι φίλοι είπαν ότι δύο από τις επιστολές ήταν γραμμένες στα αγγλικά.

 

Κατάφεραν, δε να γνωρίσουν μία από τους συντάκτες μιας επιστολής, μία Ρωσίδα blogger από την Αγία Πετρούπολη γνωστή ως Sveta. Η blogger επιβεβαίωσε ότι το περιεχόμενο της κάψουλας ήταν από το πλήρωμα του 2018.

 

Τους είπε ότι η κάψουλα ήταν τοποθετημένη στον πάγο της Αρκτικής και ότι λογικά αυτός πρέπει να έλιωσε και να διάνυσε τη μεγάλη απόσταση κατά τη διάρκεια των δύο ετών.

 

Η ίδια δε, εμφανίστηκε σοκαρισμένη, όταν άκουσε ότι η κάψουλα βρέθηκε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

 

«Οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα χρειαστούν 30-50 χρόνια για να τη βρει κάποιος» δήλωσε η κ. Curran. «Και αυτό δείχνει πόσο γρήγορα λιώνουν οι πάγοι» πρόσθεσε ο κ. McClory.

 

Οι McClory και η Curran είπαν ότι τα υπόλοιπα γράμματα, τα οποία είναι γραμμένα στα ρωσικά, τα έστειλαν στον καθηγητή Simon Donohue Nosek στο Σικάγο.

 

«Μιλά ιρλανδικά, ρωσικά και αγγλικά και ελπίζουμε ότι θα μεταφράσει τα υπόλοιπα γράμματα που ήταν στην κάψουλα», δήλωσε ο κ. McClory.

 

Με πληροφορίες του BBC