Χριστουγεννιάτικη χορωδία με φόρμες εργασίας έψαλε μέσα στην Παναγία των Παρισίων [ΒΙΝΤΕΟ]

Χριστουγεννιάτικη χορωδία με φόρμες εργασίας έψαλε μέσα στην Παναγία των Παρισίων [ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
Χριστουγεννιάτικη χορωδία φορώντας φόρμες εργασίας, έψαλε μέσα στην Παναγία των Παρισίων (Youtube)
0

Για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων φιλοξένησε τη χορωδιακή συναυλία της Παραμονής των Χριστουγέννων, μια ετήσια παράδοση στη Γαλλία.

Στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας, οι χορωδείς, φορώντας τα ειδικά καπέλα που φορούν συνήθως σε εργοτάξια, αλλά και εργατικές φόρμες, χωρίς κοινό έψαλαν χριστουγεννιάτικες μελωδίες, μέσα στον γοτθικού ρυθμού ναό, που τελεί υπό καθεστώς ανακατασκευής.

Η συναυλία ηχογραφήθηκε στον καθεδρικό ναό νωρίτερα αυτό το μήνα και μεταδόθηκε στη γαλλική τηλεόραση λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Οι χορωδίες έπαιξαν κλασικά κομμάτια από τους συνθέτες Mozart και Schubert, αλλά και ένα πιο ελαφρύ ρεπερτόριο, με τα κλασικά «Τρίγωνα κάλαντα».

«Ήταν πολύ συγκινητικό», δήλωσε ο βιολοντσελίστας Gautier Capucon, περιγράφοντας την εμπειρία της ηχογράφησης της συναυλίας.

«Ήταν η πρώτη φορά που όλοι επιστρέψαμε στον καθεδρικό ναό της Notre Dame μετά την πυρκαγιά, οπότε ήταν μια στιγμή γεμάτη συγκίνηση», είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό franceinfo.

Στον καθεδρικό ναό, ορόσημο της γοτθικής αρχιτεκτονικής που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, ξέσπασε πυρκαγιά στις 15 Απριλίου 2019. Οι φλόγες κατέστρεψαν την κορυφή και τη στέγη του ναού.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τον καθεδρικό ναό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι περισσότερες εργασίες έχουν επικεντρωθεί στο να καταστήσουν το κτίριο ασφαλές, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του τοξικού μολύβδου από την οροφή αλλά και των στηριγμάτων που έλιωσαν στη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, ο ναός παραμένει κλειστός για το κοινό.

Μόνο, τον Απρίλιο του 2020, επτά άτομα είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν σε μια μοναδική θρησκευτική τελετή στον καθεδρικό ναό τη Μεγάλη Παρασκευή.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ