Χριστούγεννα χωρίς μοναξιά: Ένα app φέρνει κοντά μοναχικούς ανθρώπους που ψάχνουν για παρέα

Χριστούγεννα χωρίς μοναξιά: Ένα app φέρνει κοντά μοναχικούς ανθρώπους που ψάχνουν για παρέα Facebook Twitter
0

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μένουν μόνοι τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι περιορισμοί της πανδημίας έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα. Κι όμως, υπάρχουν τρόποι για να βρουν παρέα οι μοναχικοί άνθρωποι που το αποζητούν. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Κρίστιαν Φάιν, σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδρυτής της ψηφιακής πλατφόρμας «KeinerBleibtAllein», που σημαίνει, «Κανείς δεν μένει μόνος». 

«Από τη μία πλευρά η πανδημία προκαλεί μοναξιά, από την άλλη κάνει τη μοναξιά κάτι συνηθισμένο, λιγότερο τρομακτικό», λέει στην Deutsche Welle. Η πλατφόρμα του Κρίστιαν Φάιν λειτουργεί από το 2016 με το hashtag #KeinerBleibtAllein στο Twitter, το Facebook και το Instagram. Στόχος του είναι να δικτυώσει μοναχικούς ανθρώπους που αναζητούν λίγη παρέα για τις ημέρες των εορτών, καθώς και εκείνους που θέλουν να περάσουν τις ημέρες αυτές με καινούργια πρόσωπα στο γιορτινό τραπέζι.

«Η κοινωνική ζωή έχει παραλύσει, ξαφνικά έγινε κάτι πολύ συνηθισμένο να κλείνεται ο καθένας στο σπίτι του» παρατηρεί ο 36χρονος Φάιν. «Κι έτσι η μοναξιά δεν είναι πλέον ένα θέμα-ταμπού». Αλλά για πολλούς ανθρώπους παραμένει βασανιστικός ο φόβος ότι θα μείνουν μόνοι τους στις γιορτές. Το γνωρίζει και ο ίδιος από προσωπική εμπειρία. Το 2016, μετά από έναν χωρισμό, αναγκάστηκε να περάσει μόνος τα Χριστούγεννα. Εκείνη την ημέρα κάθισε στον υπολογιστή και άρχισε να περιγράφει τη μοναξιά του για πρώτη φορά στο hashtag #keinerbleibtallein. Πήρε τόσα πολλά μηνύματα που γρήγορα κατάλαβε ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για μία ψηφιακή πλατφόρμα δικτύωσης, αρχικά μέσω Twitter. Τον επόμενο χρόνο οι ενδιαφερόμενοι έφτασαν τους 2.700. Το 2018 η Ευαγγελική Εκκλησία στη Γερμανία μνημόνευσε την πρωτοβουλία σε μία καμπάνια «κατά της μοναξιάς» και έναν χρόνο αργότερα οι αριθμοί απογειώθηκαν: το 2019 συνολικά 63.000 χρήστες αντάλλαξαν 80.000 μηνύματα, ενώ 6.000 ήταν εκείνοι που τελικά βρήκαν παρέα για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Βοήθεια από το Facebook

Ένας από τους πρώτους «οικοδεσπότες» που έδωσαν το παρών το 2018 ήταν ο Ρενέ Ράιχελτ, μηχανικός πληροφορικής. Θυμάται ότι τα Χριστούγεννα πολλές φορές και η μητέρα του μαγείρευε για μοναχικούς γείτονες, σήμερα ακολουθεί και ο ίδιος το παράδειγμά της. «Την πρώτη φορά είχα μαγειρέψει για έντεκα άτομα», λέει. «Κάποιοι ήταν γείτονες, αλλά υπήρχαν και νέα πρόσωπα, ήταν εύκολο για όλους να πιάσουν κουβέντα μεταξύ τους». Οι καλεσμένοι δεν του ήταν εντελώς άγνωστοι, καθώς ο Ράιχελτ είχε ήδη τη δυνατότητα, πριν γίνει η συνάντηση για φαγητό, να διαβάσει το προφίλ τους στο Facebook.

H πανδημία έχει αλλάξει και την σύνθεση της «παρέας». Παλαιότερα πολλοί θεωρούσαν την μοναξιά αποκλειστικό πρόβλημα των ηλικιωμένων. Άλλωστε, σύμφωνα με υπολογισμούς των ειδικών, στις ηλικίες μεταξύ 60 και 99 ετών είναι εκατομμύρια που απειλούνται με απομόνωση. 

Αλλά με την πανδημία τα δεδομένα άλλαξαν.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Γερμανικό Κέντρο Γεροντολογίας (DZA) τον Απρίλιο του 2021, πλέον ο κίνδυνος έχει αυξηθεί για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, γένους ή μορφωτικού επιπέδου. «Ειδικά τους νέους η μοναξιά τους επιβαρύνει περισσότερο, ντρέπονται πιο πολύ που είναι μόνοι».

Πηγή Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM
Δασμούς 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Μετά την πίεση του Αμερικανού προέδρου, η Apple δεσμεύτηκε για νέα επένδυση 100 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά - Δασμοί-μαμούθ σε ημιαγωγούς και εξαρτήματα, αν δεν μεταφερθεί η παραγωγή στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM