Χρεοκόπησε το Πουέρτο Ρίκο

4

Χρεοκοπία κήρυξε το Πουέρτο Ρίκο καθώς , όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της χώρας Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα 73 δισεκ. του χρέους του.

 «Το χρέος της χώρας δεν είναι πληρωτέο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, θα ήθελα πολύ να είχα μια άλλη επιλογή, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική, είναι μαθηματικά», δήλωσε ο Παντίγια στους New York Times.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο επεσήμανε ότι «ακόμα και αν συνεχίσουμε με την αυστηρή λιτότητα και τις περικοπές το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να βρεθεί λύση εφαρμόζοντας αυτή την πολιτική». Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η μόνη λύση είναι η συνεννόηση με τους δανειστές ώστε να επωμιστούμε αμφότεροι τις θυσίες»



 Σημειώνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε φαύλο κύκλο ο κυβερνήτης της χώρας ανέφερε ότι πρέπει να αναβληθούν για ένα χρονικό διάστημα οι πληρωμές προς τους πιστωτές ή αυτοί να κάνουν παραχωρήσεις ή επίσης να υπάρξει μια μίξη αυτών των δύο προτάσεων.

Ο Παντίγια ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρεοκοπία σημειώνοντας ότι «τη θυσία θα πρέπει να αναλάβουν οι ομολογιούχοι".

Πάντως το Ρόιτερς μεταδίδει ότι η Ουάσιγκτον δεν εμφανίζεται πρόθυμη να εμπλακεί σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ.

Καμία πολιτεία των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει ως τώρα σε μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση του χρέους αυτού του τύπου "Δεν υπάρχει προηγούμενο στις ΗΠΑ για οτιδήποτε αυτής της κλίμακας ή πεδίου," σύμφωνα με έκθεση, της οποίας επικεφαλής συγγραφέας είναι η Anne Krueger, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα. Υπάρχουν χρεοκοπίες δήμων, όπως το Ντιτρόιτ, όμως το χρέος του Πουέρτο Ρίκο είναι συγκλονιστικό, σημειώνει.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Ακριβώς ίδια περίπτωση με της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Το Πουέρτο Ρίκο ουσιαστικά είναι πολιτεία των ΗΠΑ. Για να δούμε τώρα, θα πληρώσει ο Ομπάμα τα χρέη του όπως συμβουλεύει να κάνουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα ή θα το αφήσει να χρεοκοπήσει;Πραγματικά είμαι περίεργος.
Πρωτον,οπως γραφεις κι εσυ "ουσιαστικα"ειναι πολιτεια των ΗΠΑ.Οχι τυπικα.Αυτο διαφοροποιει δραστικα την κατασταση απο πλευρας επιβεβλημενων χειρισμων για την Ουασινγκτον.Δευτερον,το ζητημα με το Π.Ρ. ειναι οτι αποτελει,πρωτιστως,οικονομικο προβλημα για τις ΗΠΑ.Σε αντιθεση με εμας οπου το προβλημα για την Ε.Ε.ειναι,εν πρωτοις,πολιτικο.Με δυο λογια τυχον πτωση της κυβερνησης Συριζα και αντικατασταση της απο κυβερνηση "εθνικης ενοτητας"διευκολυνει τα μαλα την Ε.Ε. να δειξει "κατανοηση"στο ελληνικο προβλημα.Το μαρτυριο,βεβαια,δεν θα τελειωσει εκει.Μαλλον θα αρχισει.Αλλα σε αυτη την περιπτωση δεν θα υπαρχει πλεον λογος να επιδιωχθει η ολικη καταστροφη της χωρας απο τον σκληρο πηρυνα των Βορειοευρωπαιων.Καπως ετσι ειναι η κατασταση.