Χρεοκόπησε το Πουέρτο Ρίκο

4

Χρεοκοπία κήρυξε το Πουέρτο Ρίκο καθώς , όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της χώρας Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα 73 δισεκ. του χρέους του.

 «Το χρέος της χώρας δεν είναι πληρωτέο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, θα ήθελα πολύ να είχα μια άλλη επιλογή, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική, είναι μαθηματικά», δήλωσε ο Παντίγια στους New York Times.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο επεσήμανε ότι «ακόμα και αν συνεχίσουμε με την αυστηρή λιτότητα και τις περικοπές το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να βρεθεί λύση εφαρμόζοντας αυτή την πολιτική». Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η μόνη λύση είναι η συνεννόηση με τους δανειστές ώστε να επωμιστούμε αμφότεροι τις θυσίες»



 Σημειώνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε φαύλο κύκλο ο κυβερνήτης της χώρας ανέφερε ότι πρέπει να αναβληθούν για ένα χρονικό διάστημα οι πληρωμές προς τους πιστωτές ή αυτοί να κάνουν παραχωρήσεις ή επίσης να υπάρξει μια μίξη αυτών των δύο προτάσεων.

Ο Παντίγια ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρεοκοπία σημειώνοντας ότι «τη θυσία θα πρέπει να αναλάβουν οι ομολογιούχοι".

Πάντως το Ρόιτερς μεταδίδει ότι η Ουάσιγκτον δεν εμφανίζεται πρόθυμη να εμπλακεί σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ.

Καμία πολιτεία των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει ως τώρα σε μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση του χρέους αυτού του τύπου "Δεν υπάρχει προηγούμενο στις ΗΠΑ για οτιδήποτε αυτής της κλίμακας ή πεδίου," σύμφωνα με έκθεση, της οποίας επικεφαλής συγγραφέας είναι η Anne Krueger, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα. Υπάρχουν χρεοκοπίες δήμων, όπως το Ντιτρόιτ, όμως το χρέος του Πουέρτο Ρίκο είναι συγκλονιστικό, σημειώνει.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεο του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεό του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σε πρόσφατο βίντεο του στα social media θεωρήθηκε ότι μοιράστηκε πλάνα από το εσωτερικό της νέας βασιλικής κατοικίας, όπου μετακόμισαν πριν λίγες ημέρες με την Κέιτ Μίντλετον και τα παιδιά τους
LIFO NEWSROOM
Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Διεθνή / Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Σχεδόν επτά χρόνια μετά τον ρόλο που την καθιέρωσε στη μεγάλη οθόνη, η δημοφιλής καλλιτέχνιδα μίλησε πρώτη φορά ανοιχτά για τις δύσκολες συνθήκες που βίωνε παρασκηνιακά
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΤΑ

Διεθνή / Γαλλία: Σε κατ' οίκον περιορισμό «καταδικάστηκαν» γάτα και ιδιοκτήτρια μετά από καταγγελία γειτόνισσας

Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία στη Γαλλία, ανέφερε πως ο γάτος έμπαινε στον κήπο και κατέστρεφε τα φυτά της - Αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις για τη δικαστική απόφαση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο απόφασης, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Διεθνή / Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε σημείωμά της προς τα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗ ότι το δικό της σχέδιο είναι «αντιπρόταση», «εμπνευσμένη» από το αμερικανικό
LIFO NEWSROOM
Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ακριβώς ίδια περίπτωση με της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Το Πουέρτο Ρίκο ουσιαστικά είναι πολιτεία των ΗΠΑ. Για να δούμε τώρα, θα πληρώσει ο Ομπάμα τα χρέη του όπως συμβουλεύει να κάνουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα ή θα το αφήσει να χρεοκοπήσει;Πραγματικά είμαι περίεργος.
Πρωτον,οπως γραφεις κι εσυ "ουσιαστικα"ειναι πολιτεια των ΗΠΑ.Οχι τυπικα.Αυτο διαφοροποιει δραστικα την κατασταση απο πλευρας επιβεβλημενων χειρισμων για την Ουασινγκτον.Δευτερον,το ζητημα με το Π.Ρ. ειναι οτι αποτελει,πρωτιστως,οικονομικο προβλημα για τις ΗΠΑ.Σε αντιθεση με εμας οπου το προβλημα για την Ε.Ε.ειναι,εν πρωτοις,πολιτικο.Με δυο λογια τυχον πτωση της κυβερνησης Συριζα και αντικατασταση της απο κυβερνηση "εθνικης ενοτητας"διευκολυνει τα μαλα την Ε.Ε. να δειξει "κατανοηση"στο ελληνικο προβλημα.Το μαρτυριο,βεβαια,δεν θα τελειωσει εκει.Μαλλον θα αρχισει.Αλλα σε αυτη την περιπτωση δεν θα υπαρχει πλεον λογος να επιδιωχθει η ολικη καταστροφη της χωρας απο τον σκληρο πηρυνα των Βορειοευρωπαιων.Καπως ετσι ειναι η κατασταση.