ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Χρεοκόπησε το Πουέρτο Ρίκο

4

Χρεοκοπία κήρυξε το Πουέρτο Ρίκο καθώς , όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της χώρας Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα 73 δισεκ. του χρέους του.

 «Το χρέος της χώρας δεν είναι πληρωτέο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, θα ήθελα πολύ να είχα μια άλλη επιλογή, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική, είναι μαθηματικά», δήλωσε ο Παντίγια στους New York Times.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο επεσήμανε ότι «ακόμα και αν συνεχίσουμε με την αυστηρή λιτότητα και τις περικοπές το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να βρεθεί λύση εφαρμόζοντας αυτή την πολιτική». Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η μόνη λύση είναι η συνεννόηση με τους δανειστές ώστε να επωμιστούμε αμφότεροι τις θυσίες»



 Σημειώνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε φαύλο κύκλο ο κυβερνήτης της χώρας ανέφερε ότι πρέπει να αναβληθούν για ένα χρονικό διάστημα οι πληρωμές προς τους πιστωτές ή αυτοί να κάνουν παραχωρήσεις ή επίσης να υπάρξει μια μίξη αυτών των δύο προτάσεων.

Ο Παντίγια ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρεοκοπία σημειώνοντας ότι «τη θυσία θα πρέπει να αναλάβουν οι ομολογιούχοι".

Πάντως το Ρόιτερς μεταδίδει ότι η Ουάσιγκτον δεν εμφανίζεται πρόθυμη να εμπλακεί σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ.

Καμία πολιτεία των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει ως τώρα σε μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση του χρέους αυτού του τύπου "Δεν υπάρχει προηγούμενο στις ΗΠΑ για οτιδήποτε αυτής της κλίμακας ή πεδίου," σύμφωνα με έκθεση, της οποίας επικεφαλής συγγραφέας είναι η Anne Krueger, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα. Υπάρχουν χρεοκοπίες δήμων, όπως το Ντιτρόιτ, όμως το χρέος του Πουέρτο Ρίκο είναι συγκλονιστικό, σημειώνει.

4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ακριβώς ίδια περίπτωση με της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Το Πουέρτο Ρίκο ουσιαστικά είναι πολιτεία των ΗΠΑ. Για να δούμε τώρα, θα πληρώσει ο Ομπάμα τα χρέη του όπως συμβουλεύει να κάνουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα ή θα το αφήσει να χρεοκοπήσει;Πραγματικά είμαι περίεργος.
Πρωτον,οπως γραφεις κι εσυ "ουσιαστικα"ειναι πολιτεια των ΗΠΑ.Οχι τυπικα.Αυτο διαφοροποιει δραστικα την κατασταση απο πλευρας επιβεβλημενων χειρισμων για την Ουασινγκτον.Δευτερον,το ζητημα με το Π.Ρ. ειναι οτι αποτελει,πρωτιστως,οικονομικο προβλημα για τις ΗΠΑ.Σε αντιθεση με εμας οπου το προβλημα για την Ε.Ε.ειναι,εν πρωτοις,πολιτικο.Με δυο λογια τυχον πτωση της κυβερνησης Συριζα και αντικατασταση της απο κυβερνηση "εθνικης ενοτητας"διευκολυνει τα μαλα την Ε.Ε. να δειξει "κατανοηση"στο ελληνικο προβλημα.Το μαρτυριο,βεβαια,δεν θα τελειωσει εκει.Μαλλον θα αρχισει.Αλλα σε αυτη την περιπτωση δεν θα υπαρχει πλεον λογος να επιδιωχθει η ολικη καταστροφη της χωρας απο τον σκληρο πηρυνα των Βορειοευρωπαιων.Καπως ετσι ειναι η κατασταση.