Χουάν Κάρλος: Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο αυτοεξόριστος τέως βασιλιάς, το ανακοίνωσε το παλάτι

Χουάν Κάρλος: Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο αυτοεξόριστος τέως βασιλιάς, το ανακοίνωσε το παλάτι Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Ο Χουάν Κάρλος είναι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 3 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο βασιλικός οίκος της Ισπανίας τη Δευτέρα, σπάζοντας τη σιωπή για το πού βρίσκεται ο τέως βασιλιάς.

Πριν από δύο εβδομάδες, εν μέσω αποκαλύψεων περί σκανδάλων φοροδιαφυγής, ο Χουάν Κάρλος εγκατέλειψε την Ισπανία. Τα ΜΜΕ της χώρας είχαν δημοσιεύσει πληροφορίες ότι ο τέως βασιλιάς είχε φτάσει στο Άμπου Ντάμπι, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο αν επρόκειτο να μείνει εκεί ή αν απλά έκανε έναν σταθμό ταξιδεύοντας προς διαφορετικό τελικό προορισμό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 2008 ο Χουάν Κάρλος έλαβε 85 εκατομμύρια ευρώ από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, μέσω offshore λογαριασμού. Επίσης, υπό διερεύνηση είναι ο ρόλος που διαδραμάτισε για τη σύναψη συμφωνίας ισπανικής εταιρείας με τη Σαουδική Αραβία, για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής.

Οι φορολογικές αρχές της Ελβετίας έχουν δώσει πληροφορίες στην ισπανική δικαιοσύνη για τις οικονομικές συναλλαγές του τέως βασιλιάς, οι οποίες εγείρουν ερωτήματα για τις ενέργειές του μετά το 2014, όταν αποσύρθηκε από τον θρόνο και έχασε την ασυλία του.

Οι Ισπανοί εισαγγελείς θα κρίνουν αν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις προκειμένου να ανοίξει έρευνα σε βάρος του Χουάν Κάρλος, για πιθανό ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή, μετά την απόσυρσή του από τον θρόνο.

Με δήλωσή του στις 3 Αυγούστου ο τέως βασιλιάς είχε γνωστοποιήσει ότι θα φύγει από την Ισπανία- χωρίς να ανακοινώσει τον προορισμό του. Ο 82χρονος είχε αναφέρει ότι προχωρά σε αυτή την κίνηση προκειμένου να διευκολύνει τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, να ασκήσει τα καθήκοντά του. Μέχρι τώρα, δεν είχε γίνει καμία επίσημη δήλωση από το παλάτι για το πού βρίσκεται ο Χουάν Κάρλος, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν τον ακολούθησε η σύζυγός του, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία.

Με πληροφορίες από Politico, AFP

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μενέντεζ προς Τουρκία: Όποια επιθετικότητα κατά της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτή, θα έχει συνέπειες

Διεθνή / Μενέντεζ προς Τουρκία: Όποια επιθετικότητα κατά της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτή, θα έχει συνέπειες

«Επικίνδυνη περίοδος για να προσπαθήσει να προκαλέσει ένα επεισόδιο ώστε να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών από την κακή οικονομική τους κατάσταση»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ