ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Χωρίς αναφορά στην Ελλάδα η συνέντευξη Τύπου Ομπάμα-Μέρκελ - Στο επίκεντρο ο Τραμπ και οι σχέσεις με τη Ρωσία

Χωρίς αναφορά στην Ελλάδα η συνέντευξη Τύπου Ομπάμα-Μέρκελ - Στο επίκεντρο ο Τραμπ και οι σχέσεις με τη Ρωσία Facebook Twitter
EPA/KAY NIETFELD
3

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας ΗΠΑ και Ευρώπης, ενώ ο Ομπάμα εξήρε την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέροντας πως υπήρξε μια «εξαίσια εταίρος» της κυβέρνησής του. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσία, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα.

Η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ θα τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση μια μέρα, παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να συναφθεί το τρέχον διάστημα. Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συνεργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάχθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας εναντίον της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP). 

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε επίσης από την πλευρά του, ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της TTIP μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Χωρίς αναφορά στην Ελλάδα η συνέντευξη Τύπου Ομπάμα-Μέρκελ - Στο επίκεντρο ο Τραμπ και οι σχέσεις με τη Ρωσία Facebook Twitter
EPA/KAY NIETFELD

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι στη συζήτηση με την καγκελάριο Μέρκελ τέθηκαν και τα ζητήματα του Ιράν και των εξελίξεων στην Ουκρανία και στη Συρία, ενώ τόνισε πως οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, ωσότου η Μόσχα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε τη Ρωσία «στρατιωτική υπερδύναμη», και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία εξαιτίας του μεγέθους της. Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αγνοήσουν τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ακόμα, δήλωσε πως «η ελπίδα μου είναι ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) όταν αναλάβει τα καθήκοντά του θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση, βρίσκοντας πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία εκεί όπου οι αξίες μας και τα συμφέροντά μας συμπίπτουν», αλλά επέμεινε πως «ο εκλεγμένος πρόεδρος θα είναι επίσης διατεθειμένος να συγκρουστεί με τη Ρωσία εάν παραβιάζουν τις αξίες μας ή τους διεθνείς κανόνες». «Προκειμένου να επιλύσουμε πολλά μεγάλα προβλήματα σε όλο τον κόσμο είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία», σημείωσε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ενθαρρυμένος από την τοποθέτηση του Τραμπ ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στη συνεργασία με το NATO είναι κάτι που δεν θα αλλάξει.

Παράλληλα, Ο Ομπάμα υποστήριξε στη συνέντευξη ότι η Ρωσία έχει διαπράξει κυβερνοεπιθέσεις, ενώ τάχθηκε κατά μιας κούρσας «εξοπλισμών» στον κυβερνοχώρο.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθούν ομαλά και με διαφάνεια. 

Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι η Μέρκελ θα πρέπει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για καγκελάριος, ο Ομπάμα ανέφερε ότι θα μπορούσε να την ψήφιζε εάν ήταν Γερμανός, προσθέτοντας πω δεν ξέρει εάν αυτό που λέει την βοηθά ή της κάνει κακό. Ανταπαντώντας, η Μέρκελ είπε ότι θα ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή εάν θα είναι υποψήφια, πάντως όχι σήμερα.

3

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM
Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM
«Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Διεθνή / «Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Η κυκλοφορία του έρχεται την ώρα που ο πρίγκιπας Άντριου δήλωσε ότι παραιτείται από τους τίτλους και τις τιμές του λόγω των απανωτών σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Πέρα από το γελοίο μπλα μπλα ότι δήθεν η διαφορά με τη Ρωσία βρίσκεται στις αξίες, ουσιαστικά πιέζει το διάδοχό του ώστε να συνεχίσει αμείωτα την ψυχροπολεμική διάθεση και τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Επειδή παίρνω πολλές θετικές ψήφους και ανησυχώ να διευκρινίσω: προφανώς και ο Ομπάμα ούτε θα μπορούσε, ούτε και θα καίγονταν, πολύ περισσότερο τώρα, να πιέσει σοβαρά τη Γερμανία να κάνει οτιδήποτε για το θέμα του ελληνικού χρέους.