Χιλιάδες αγνοούμενοι στις περιοχές του ΙΚ: Το HRW ζητά να γίνουν έρευνες

Χιλιάδες αγνοούμενοι στις περιοχές του ΙΚ: Το HRW ζητά να γίνουν έρευνες Facebook Twitter
EPA
0

Για χιλιάδες αγνοούμενους κάνει λόγο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία.

Ειδικότερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε την Τρίτη τους Κούρδους και την κυβέρνηση της Συρίας να ερευνήσουν την τύχη χιλιάδων ανθρώπων που αγνοούνται στις περιοχές που έλεγχε το Ισλαμικό Κράτος, ανάμεσά τους ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι που αιχμαλωτίστηκαν από τους τζιχαντιστές όταν αυτοί έλεγχαν τεράστιες περιοχές στη Συρία εξακολουθούν να αγνοούνται, επεσήμανε η ΜΚΟ επικαλούμενη τα στατιστικά στοιχεία του Συριακού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των αγνοούμενων είναι και γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζον Κάντλι και ο ιησουίτης ιερέας Πάολο Νταλ Όλιο.

Οι κουρδικές αρχές οι οποίες ελέγχουν πλέον τα πρώην προπύργια του ΙΚ στη βορειοανατολική Συρία δίνουν «σπάνια» απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοούμενων, κατήγγειλε το ΗRW.

Το ίδιο ισχύει και για τις συριακές αρχές οι οποίες καθυστερούν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα.

«Οι άνθρωποι οι συγγενείς των οποίων εξαφανίστηκαν από περιοχές που σήμερα ελέγχουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις καταγγέλλουν ότι ακούν μόνο εικασίες σύμφωνα με τις οποίες το ΙΚ σκότωσε όλους τους αιχμαλώτους», επεσήμανε το HRW.

Το ΙΚ κατέλαβε το 2014 τεράστιες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας ιδρύοντας ένα χαλιφάτο, προτού ηττηθεί το 2017 και το 2019.

«Το τέλος του ελέγχου του ΙΚ στις περιοχές αποτελεί ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες των οποίων συγγενείς εξαφανίστηκαν στη Συρία», τόνισε ο Τζο Στορκ περιφερειακός αναπληρωτής διευθυντής του HRW.

Η ΜΚΟ καλεί τις κουρδικές και τις συριακές αρχές να δημιουργήσουν «ένα κέντρο διασύνδεσης ή ένα πολιτικό όργανο» για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους αγνοούμενους και να επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους.

Επίσης ζήτησαν να προστατευθούν οι ομαδικοί τάφοι όπου βρίσκονται τα λείψανα χιλιάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν από το ΙΚ. Δεκάδες ομαδικοί τάφοι έχουν εντοπιστεί στη Συρία και το Ιράκ μετά την ήττα του ΙΚ, όμως η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων είναι αργή, περίπλοκη και κοστοβόρα.

Τέλος, το HRW ζήτησε από τις συριακές και τις κουρδικές αρχές να ζητήσουν από τους τζιχαντιστές που κρατούν και άλλα πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με το ΙΚ αν διαθέτουν πληροφορίες για την τύχη των αγνοούμενων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκλεισμός από την για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Διεθνή / Αποκλεισμός για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Η ιστορία του διευθυντής τοπικού σχολείο , ο οποίος μεταφέρθηκε στη Γεωργία με χειροπέδες μαζί με την οικογένειά του, αφού αρνήθηκε να διδάξει το ρωσικό πρόγραμμα σπουδών
LIFO NEWSROOM
Ήρωας ή Προδότης: Νέο άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / «Ήρωας ή Προδότης»: Άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Ένα άγαλμα του Τζορτζ Ουάσινγκτον επιστρέφει ανανεωμένο στην Πλατεία Τραφάλγκαρ. Τι σημαίνει η παρουσία του Αμερικανού επαναστάτη ήρωα δίπλα σε Βρετανούς βασιλείς και ναυάρχους;
LIFO NEWSROOM
Νέες κυρώσεις Τρραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Διεθνή / Νέες κυρώσεις Τραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κινεζικές επιχειρήσεις, έναν Κινέζο υπήκοο και ένα φορτηγό πλοίο για εμπλοκή σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας προς το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης σύρραξης με το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου»
LIFO NEWSROOM
Επιθέσεις Ισραήλ κατά του Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Διεθνή / Επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Οι συγκρούσεις Ισραήλ–Ιράν απειλούν τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια: μια πρόκληση που επιταχύνει την στροφή προς ΑΠΕ και αυτόνομη παραγωγή
LIFO NEWSROOM