Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής καταδίκασε την Παρασκευή για πρώτη φορά έναν πολίτη σε ποινή κάθειρξης για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). Μέχρι χθες, μόνο στρατιωτικοί και αστυνομικοί είχαν καταδικαστεί από τα δικαστήρια της χώρας αυτής της νότιας Αμερικής για τέτοια εγκλήματα.


Το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών στον Χουάν Φρανσίσκο Λουσόρο Μοντενέγκρο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για μια τετραπλή ανθρωποκτονία τον Σεπτέμβριο του 1973 στην κοινότητα Πάινε, νότια της πρωτεύουσας.


Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του δικαστηρίου στο διαδίκτυο, πολίτες, ιδιοκτήτες γης ή φορτηγών, είχαν συμμετάσχει ενεργά, στο πλευρό των αστυνομικών, σε μεταγωγές πολιτικών κρατούμενων. Ανάμεσα σε αυτούς τους πολίτες βρισκόταν ο Χουάν Λουσόρο, πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης της Πάινε.


Τα τέσσερα θύματα είχαν παρουσιαστεί οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα της κοινότητας. Συνελήφθησαν, ξυλοκοπήθηκαν και μεταφέρθηκαν εκτός της Πάινε, όπου τουφεκίστηκαν από «αστυνομικούς» αλλά και «πολίτες», σύμφωνα με την απόφαση.


Το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε εξάλλου το κράτος της Χιλής να καταβάλει 2,2 εκατ. πέσος (σχεδόν 3 εκατ. ευρώ) στις οικογένειες των θυμάτων.


Πάνω από 1.300 υποθέσεις εγκλημάτων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί των ημερών της δικτατορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι νεκροί και οι εξαφανισμένοι ξεπέρασαν τους 3.200, συνεχίζουν να εξετάζονται από τη δικαιοσύνη της λατινοαμερικάνικης χώρας.


Περίπου εκατό πρώην στρατιωτικοί και αστυνομικοί εκτίουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης.

 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ