Χαμενεΐ προς Πούτιν: Να συνεργαστούμε για να απομονώσουμε τις ΗΠΑ

Χαμενεΐ προς Πούτιν: Να συνεργαστούμε για να απομονώσουμε τις ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε την Τετάρτη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι Τεχεράνη και Μόσχα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για να απομονώσουν τις ΗΠΑ και να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.


Ο Πούτιν επισκέφθηκε χθες το Ιράν σε μια προσπάθεια να ενισχύσει περαιτέρω τις ολοένα και πιο στενές σχέσεις της Μόσχας με την Τεχεράνη.


«Η συνεργασία μας μπορεί να απομονώσει την Αμερική (...) Η αποτυχία των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ τρομοκρατών στη Συρία είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά οι Αμερικάνοι συνεχίζουν τις συνωμοσίες τους», τόνισε ο Χαμενεΐ μιλώντας στον Πούτιν.


Μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία το 2015, μαζί με την ενισχυμένη βοήθεια του Ιράν, ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της χώρας από τους αντάρτες και το Ισλαμικό Κράτος. Η Μόσχα τώρα προσπαθεί να εδραιώσει αυτή την επιτυχία με μια νέα διπλωματική πρωτοβουλία, περιλαμβανομένου ενός κογκρέσου στο οποίο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία.


Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί επεσήμανε ότι το Ιράν και η Ρωσία μπορούν από κοινού να αντιμετωπίσουν «την περιφερειακή τρομοκρατία», μια αναφορά στις σουνιτικές ένοπλες οργανώσεις. «Η συνεργασία μας έχει συνδράμει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή (...) Μαζί μπορούμε να φέρουμε την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε ο Ροχανί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πούτιν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεφ.


Η προσέγγιση μεταξύ Ιράν και Ρωσίας ανησυχεί τόσο τη Σαουδική Αραβία, όσο και τις ΗΠΑ.


Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε τη συνεργασία με το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ παραγωγική». «Έχουμε καταφέρει να συντονίσουμε τις θέσεις μας στο συριακό ζήτημα», εξήγησε.


Η Μόσχα είναι επίσης ένας ισχυρός σύμμαχος της Τεχεράνης στο θέμα της πυρηνικής συμφωνίας που έχει συνάψει με τις μεγάλες δυνάμεις και από την οποία οι ΗΠΑ θέλουν να αποχωρήσουν. «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή της πολυμερούς συμφωνίας», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Χαμενεΐ.


«Η επίσκεψη του Πούτιν είναι πολύ σημαντική (...) Δείχνει την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης και της Μόσχας να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους συνεργασία (...) η οποία θα καθορίσει το μέλλον της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ένας Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. «Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν είναι υπό την πίεση των ΗΠΑ (...) Η Τεχεράνη δεν έχει άλλη επιλογή από το να βασιστεί στη Μόσχα για να χαλαρώσει αυτή η πίεση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΙΔΙ

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Aνεβάζει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε «σοβαρό» μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν

«Το επίπεδο απειλής αυξήθηκε σε “σοβαρό”, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου
THE LIFO TEAM