H Πολωνία εμμένει στην αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

H Πολωνία εμμένει στην αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη επίσκεψη του στη Γερμανία (EPA)
0

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του εμμένει στην διεκδίκηση επανορθώσεων από τη Γερμανία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται μερικές ημέρες πριν από τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις που προβλέπεται να γίνουν μεταξύ της Βαρσοβίας και του Βερολίνου.

«Σύμφωνα με μένα, το κεφάλαιο της καταβολής αποζημιώσεων δεν έχει κλείσει», δήλωσε ο Ντούντα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Ο ίδιος παρέπεμψε σε έκθεση που συνέταξε ο πρώην πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι και μια άλλη του πολωνικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες «οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Πολωνία δεν αποτέλεσαν ποτέ αντικείμενο αποζημίωσης», ιδιαίτερα η καταστροφή της πρωτεύουσας Βαρσοβίας από τον γερμανικό στρατό.

«Πρόκειται επομένως για ένα ζήτημα αλήθειας και ευθύνη», σημείωσε.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει απορρίψει στο παρελθόν τις διεκδικήσεις για αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επιχειρηματολογώντας ότι η Πολωνία παραιτήθηκε επισήμως τον Αύγουστο του 1953 από τα αιτήματά της για επανορθώσεις από τη Γερμανία.

Ωστόσο το συντηρητικό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία στην Πολωνία αμφισβητεί την εγκυρότητα του σχετικού εγγράφου, επιχειρηματολογώντας ότι είχε υπογραφεί υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η δήλωση αυτή του Ντούντα έγινε την ώρα που την Παρασκευή αναμένεται να διεξαχθούν στη Βαρσοβία πολωνο-γερμανικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνοδευόμενη από πολλούς υπουργούς αναμένεται να συναντήσει στην πολωνική πρωτεύουσα τον Πολωνό ομόλογό της Ματέους Μοραβιέτσκι.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Διεθνή / Οι «New York Times» διακόπτουν τη συνεργασία τους με συντάκτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κριτική βιβλίου

Ο συντάκτης και συγγραφέας Άλεξ Πρέστον δήλωσε ότι «έκανε ένα σοβαρό λάθος», αφού ένας αναγνώστης εντόπισε ομοιότητες μεταξύ της κριτικής του και μιας κριτικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΛΟΤ ΛΟΥΙΣ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την Σάρλοτ και τον Λούις από το «σύνδρομο του εφεδρικού»

Η στάση αυτή φαίνεται να επηρεάζεται από την εμπειρία του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτή τη θέση, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «σκιά» και «plan B»
THE LIFO TEAM