H Πολωνία εμμένει στην αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

H Πολωνία εμμένει στην αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη επίσκεψη του στη Γερμανία (EPA)
0

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του εμμένει στην διεκδίκηση επανορθώσεων από τη Γερμανία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται μερικές ημέρες πριν από τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις που προβλέπεται να γίνουν μεταξύ της Βαρσοβίας και του Βερολίνου.

«Σύμφωνα με μένα, το κεφάλαιο της καταβολής αποζημιώσεων δεν έχει κλείσει», δήλωσε ο Ντούντα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Ο ίδιος παρέπεμψε σε έκθεση που συνέταξε ο πρώην πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι και μια άλλη του πολωνικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες «οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Πολωνία δεν αποτέλεσαν ποτέ αντικείμενο αποζημίωσης», ιδιαίτερα η καταστροφή της πρωτεύουσας Βαρσοβίας από τον γερμανικό στρατό.

«Πρόκειται επομένως για ένα ζήτημα αλήθειας και ευθύνη», σημείωσε.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει απορρίψει στο παρελθόν τις διεκδικήσεις για αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επιχειρηματολογώντας ότι η Πολωνία παραιτήθηκε επισήμως τον Αύγουστο του 1953 από τα αιτήματά της για επανορθώσεις από τη Γερμανία.

Ωστόσο το συντηρητικό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία στην Πολωνία αμφισβητεί την εγκυρότητα του σχετικού εγγράφου, επιχειρηματολογώντας ότι είχε υπογραφεί υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η δήλωση αυτή του Ντούντα έγινε την ώρα που την Παρασκευή αναμένεται να διεξαχθούν στη Βαρσοβία πολωνο-γερμανικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνοδευόμενη από πολλούς υπουργούς αναμένεται να συναντήσει στην πολωνική πρωτεύουσα τον Πολωνό ομόλογό της Ματέους Μοραβιέτσκι.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM